Frica permanentă de a nu te îngrăşa şi obsesia pentru diete şi mâncare sănătoasă poartă numele de obesofobie. Netratată, această tulburare psihică poate duce la tulburări de alimentaţie şi, implicit, la afecţiuni grave, precum bulimie şi anorexie.
Obesofobia este caracterizată de anxietate, atacuri de panică, teama de a mânca anumite alimente, citirea caloriilor fiecărui aliment în parte, de creşterea tensiunii, de ameţeală şi nelinişte. Această boală poate fi cauzată de faptul că ai fost obez în trecut şi ţi-e teamă să revii la această condiţie fizică, sensibilitatea crescută la criticile celor din jur, anumite traume din copilărie şi stima de sine scăzută.
Care sunt complicaţiile la care poate duce obesofobia
Obesofobia netratată poate duce la o serie de afecţiuni atât la nivel psihic, cât şi la nivel fizic. La nivel psihic, poate duce la depresie acută şi izolare psihologică, iar, afecţiunile la nivel fizic la care poate conduce obesofobia netratată sunt strâns legate de tulburările de alimentaţie. Printre acestea se numără:
Anorexia nervoasă
Principalul simptom al anorexiei nervoase este reprezentat de faptul că persoana afectată se consideră supraponderală, chiar dacă este extrem de slabă. Alte simptome asociate acestei afecţiuni sunt: greutatea corporală extrem de scăzută, aflată sub limitele normale; dependenţa de medicamente laxative, diuretice şi suplimente pentru slăbit, tensiune musculară scăzută, formarea unei imagini negative despre propriul corp şi inducerea vomei după masă. Anorexia nervoasă este o afecţiune gravă care, netratată sau tratată necorespunzător poate duce la deces. În tratamentul de bază al anorexiei nervoase sunt incluse şedinţele de psihoterapie, medicamentele antidepresive şi antipsihotice prescrise de medicul psihiatru. De asemenea, pacientul trebuie să consulte şi un nutriţionist pentru a i se prescrie suplimente pe bază de vitamine şi minerale şi o dietă calorică, pentru refacerea organismului.