joi, 28 martie, 2024

Eficiența energetică în locuință: Cum să reduci factura la energie electrică cu alegerea corectă a becurilor și electrocasnicelor

Distribuie:

Publicat:

Eficiența energetică a becurilor are un impact semnificativ asupra facturii la energie electrică pe care o primim lunar. În acest sens, Uniunea Europeană impune producătorilor să ofere produselor lor o etichetă care să indice eficiența acestora raportată la preț și consum.
Becurile cu led sunt cele mai eficiente, fiind de cel puțin 30 de ori mai durabile decât cele normale și având un consum redus, între 3 și 20 de W față de cele normale care ajung la 100 de W. Pentru alegerea becurilor, se recomandă să ținem cont de tipul de lumină și de zona în care vor fi folosite, de exemplu, lumina caldă de 2700 de kelvin este recomandată în zonele de odihnă, iar lumina neutră este potrivită pentru zonele de lucru. În plus, în zonele de tranzit, precum holul, baia și balconul, se recomandă utilizarea becurilor cu senzori. Noile norme europene vor eticheta becurile cu litere de la A la G, fiecare literă indicând un tip diferit de consum de energie. Cuptorul electric, plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine sunt marii consumatori de energie electrică din locuință, iar femeile trebuie să țină cont de faptul că utilizarea uscătorului de păr, plăcii și ondulatorului va crește factura la energie.
În ceea ce privește aparatele de aer condiționat, specialiștii recomandă setarea lor la 23-24 de grade pentru a reduce consumul de energie. În plus, alegerile proaste legate de frigider și mașina de spălat pot crește și ele factura la curent. Tehnologia ne poate ajuta să limităm consumul, de exemplu, unele modele noi de mașini de spălat au o ușiță suplimentară pe ușa principală, astfel încât să putem adăuga rufe în timpul ciclului de spălare. Aceste măsuri sunt impuse de Comisia Europeană pentru a reduce consumul de curent și poluarea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img