marți, 16 aprilie, 2024

Emisarul american solicita incetarea focului in Afganistan, pentru a lupta impotriva ‘inamicului comun’

Distribuie:

Publicat:

Emisarul american responsabil de negocierile între SUA şi talibani a cerut duminică insurgenţilor să instituie o "încetare a focului umanitară" în Afganistan cu scopul de a facilita lupta împotriva unui "inamic comun": noul coronavirus, informează AFP.

"Bunăstarea poporului afgan şi a ţării depinde de angajamentul tuturor părţilor de a-şi consacra întreaga energie luptei împotriva pandemiei de COVID-19, inamicul comun al tuturor", a scris Zalmay Khalilzad într-o serie de mesaje transmise pe Twitter, potrivit agerpres.ro.

"Ramadanul este ocazia pentru talibani să accepte încetarea focului umanitară cu scopul de a reduce violenţa şi de a-şi suspenda operaţiunile de ofensivă militară până la sfârşitul crizei sanitare", a explicat el.

Pentru moment, 1.531 de cazuri de coronavirus, între care 50 de decese, au fost înregistrate oficial în această ţară. Dar capacităţile de depistare a bolii sunt extrem de limitate, existând temeri că cifrele reale sunt mult mai ridicate.

Mesajul emisarului american a fost urmat după câteva ore de un comunicat al talibanilor, în care aceştia resping orice cerere de încetare a focului, fără ca totuşi să-l menţioneze direct pe Khalilzad.

Numeroşi actori, între care NATO şi guvernul afgan, i-au invitat de asemenea pe insurgenţi să înceteze violenţele.

Khalilzad a mai cerut preşedintelui afgan Ashraf Ghani şi rivalului său Abdullah Abdullah să pună capăt disputei lor cu scopul de a se concentra asupra luptei împotriva răspândirii virusului.

Dr.Abdullah, clasat pe locul al doilea în alegerile prezidenţiale din septembrie 2019, viciate de acuzaţii de fraudă, se declarase şi el preşedinte, aruncând ţara într-o criză politică.

"Ramadanul oferă conducătorilor afgani, preşedintele Ghani şi Dr.Abdullah, oportunitatea de a plasa interesul ţării înaintea celor proprii", a scris Khalilzad.

În comunicatul lor de duminică, insurgenţii au acuzat de asemenea NATO că vrea "să intensifice şi să continue războiul", în timp ce Alianţa continuă să ajute forţele de securitate afgane, antrenându-le şi oferindu-le sprijin logistic şi financiar.

"A cere o încetare a focului şi o reducere a violenţei în timp ce tabăra opusă nu respectă propriile sale obligaţii este ilogic şi oportunist", a reacţionat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid.

Insurgenţii şi-au intensificat recent atacurile împotriva forţelor afgane, ucigând zeci de soldaţi şi poliţişti într-o serie de atacuri în ultima săptămână.

Potrivit acordului americano-taliban semnat la sfârşitul lunii februarie, Washingtonul a promis o retragere totală a forţelor străine din Afganistan în termen de 14 luni, cu condiţia ca insurgenţii să respecte angajamente securitare şi să înceapă un dialog cu guvernul de la Kabul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img