vineri, 29 martie, 2024

EXCLUSIV! Asistenta medicala de la un spital celebru din Iasi, care a produs 2 milioane de euro, si-a gasit nasul! Este incredibil ce au gasit inspectorii in firma!

Distribuie:

Publicat:

O angajata de la Spitalul "Sf.Spiridon" a facut afacerea vietii cu unitatile spitalicesti • Acum, s-a cam infundat • Inspectorii fiscali suspecteaza activitati de evaziune fiscala • Firma asistentei medicale a adus un prejudiciu statului, la prima vedere, de peste 100 mii euro • Apare ca unic actionar in firma, dar de afacere se ocupa sotul acesteia, fost angajat la Spitalul "Sf. Spiridon" • "O zi buna va urez", a spus Valerica Ciulin, evitand orice comentariu cu privire la rezultatele din raportul de inspectie fiscala • In cazul in care sumele nu vor fi recuperate, se va trece la etapa urmatoare, cea de sesizare penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi

Afacerile cu produsele farmaceutice sunt cele mai de succes domenii, mai ales cand ai si intrarile facute prin diversi intermediari. Reteta a fost adoptata si de Mioara Ciulin, in prezent angajata ca asistenta medicala la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Iasi.

A deschis in 2010 societatea Megacons Billago SRL ce are ca obiect de activitate "comert cu  ridicata al produselor farmaceutice". De atunci, contractele au curs pe banda rulanta, fiind incheiate cu aproape toate unitatile medicale din Iasi, dar si din tara. Paravanul era asigurat si de sotul acesteia, Valerica Ciulin, care ocupa in trecut postul de sef de Aprovizionare la Spitalul "Sf. Spiridon".

Din 2013 pana in 2016, Mioara Ciulin, aparent unic asociat in firma si administrator, a inregistrat o cifra de afaceri impresionata, de peste 2 milioane de euro. Inspectorii de la Finantele iesene au observat activitatea societatii si, dupa o serie de controale, a rezultat si inevitabilul: Mioara Ciulin a facut evaziune fiscala de peste 100 mii de euro. Sumele au rezultat din neplata TVA-ului si a impozitului pe profit.

Afaceristii: "Lasati-ma domnule, haideti!

Daca Mioara Ciulin se afla oficial in actele societatii, de fapt, cel care se ocupa de afacere este Valerica Ciulin, sotul acesteia. Reporterii BZI au incercat sa obtina un punct de vedere din partea administratorului. Dar la apelul telefonic a raspuns Valerica Ciulin, nicidecum sotia acestuia. Acesta s-a arata indignat de vestea ca ar fi facut evaziune fiscala. "Lasati-ma domnule, haideti! O zi buna va urez", a declarat Ciulin.

In urma cu cativa ani, barbatul a fost suspendat de conducerea spitalului din functia de sef de Aprovizionare. Ulterior, a intentat proces pentru repunerea in functie, dar a pierdut. In urma cu un an, a demisionat, dar sotia lucreaza inca in sistem.

Sute de contracte

Majoritatea contractelor obtinute de sotii Ciulin se realizau prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), metoda de atribuire directa. Este varianta cea mai simpla, acceptata de lege, prin care poti evita o licitatie, pentru ca sumele sunt mici. De multe ori, aceste contracte se incredinteaza cu dedicatie, fara sa existe suspiciuni. Aici este important numarul mare al achizitiilor, nu valoarea fiecarui contract. Dupa ce sunt adunate, poate fi observata dimensiunea afacerii.

Numai in 2018, Megacons Billago SRL a lucrat cu Spitalul de Copii "Sf. Maria" sau Spitalul CFR, plus alte unitati spitalicesti din tara. Printre produsele vandute, se numara masti chirurgicale, ace de unica folosinta, seringi, botosi unica folosinta, catetere, perfuzor cu ac metalic, halate. Conform ultimelor date financiare ale societatii, in 2016, cifra de afaceri a fost de 2,8 milioane lei, profit de 329.162 lei, cu un numar de doi angajati.

Aproape 500 de controale neanuntate

In prima jumatate a anului trecut, finantistii au efectuat un numar de 1062 de actiuni de control fiscal, din care inopinate au fost in numar de 499. Din acestea, generale au fost doar 16.

"Selectia contribuabililor pentru inspectii fiscale generale s-a efectuat în urma unei analize de risc pe baza informatiilor detinute în bazele de date ale administratiilor financiare, care au avut în vedere aspecte cum sunt: TVA negativ fara optiune de rambursare, societati care au depasit plafonul legal de 65 de mii de euro si nu au fost înregistrate ca platitoare de TVA, societati care utilizeaza forta de munca fara forme legale, societati care desfasoara tranzactii cu contribuabili inactivi, societati care înregistreaza diferente la achizitii intracomunitare, cifra de afaceri mare, debite restante fata de bugetul general consolidat, depunerea cu întarziere a declaratiilor fiscale, pierderi înregistrate în ultimii cinci ani fiscali, societati neverificate în ultimii cinci ani sau domenii de activitate ce prezinta risc", se arata in raportul Finantelor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img