sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Igienizarea de primavara – un pericol real de incendiu

Distribuie:

Publicat:

De la inceputul acestui an, serviciile profesioniste si cele voluntare pentru situatii de urgenta au fost solicitate si au intervenit pentru  localizarea si stingerea  a 13 incendii de vegetatie uscata, care au  totalizat o suprafata   de peste optzeci de hectare .

De regula, aceste situatii de urgenta se produc pe fondul utilizarii de catre cetateni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale, a miristilor ori a vegetatiei uscate, fara a asigura supravegherea sau  fara a lua masuri de impiedicare a propagarii focului la vecinatati.  In dezvoltarea incendiilor in aer liber, factorul esential il constituie vantul,  care, prin viteza si  directia sa poate conduce atat la o  dezvoltare rapida a incendiului,  cat  si la  posibilitatea ajungerii focului la alte materiale combustibile din apropiere ( depozite de furaje, adaposturi de animale etc)
   
Cum se executa arderile de vegetatie uscata  ?

     Conform art. 98 alin. (2) din Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor si OUG nr. 195/2005 modificata si aprobata prin Legea nr. 265/2006 privind protectia mediului, distrugerea prin ardere a unor deseuri sau reziduuri se efectueaza cu respectarea legislatiei specifice privind protectia mediului.
In vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetateni au obligatia de a solicita si obtine, de la autoritatile competente, urmatoarele documente:
       – Accept de la Agentia pentru Protectia Mediului in conformitate cu articolul 94, aliniatul 1 litera n din Ordonanta de Urgenta 195 / 2008- privind protectia mediului;
      – Permis de lucru cu focul deschis- emis prin grija primarului, de catre seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta (S.V.S.U.) sau persoana desemnata in acest sens in conformitate cu prevederile.  Se excepteaza de la obtinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor cetatenesti.
De asemenea, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisa daca nu se impune ca o masura de carantina fitosanitara, pentru prevenirea raspandirii unor boli sau daunatori specifici.

Ce risca cei ce se  respecta prevederile legale?

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui  reaminteste ca in conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r si s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, urmatoarele fapte:
    – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
    –  amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
         Deasemenea, in conformitate cu art. 96, alin. 1, punctul 9,  din O.U.G. nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protectia mediului, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miristilor,  stufului, tufarisurile sau vegetatia ierboasa, fara acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului si fara informarea in prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta.  In cazul in care  arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase are loc in ariile protejate si pe terenurile supuse refacerii ecologice, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei  la 60.000 lei.
  
 Reguli de prevenire a incendiilor

Specialistii serviciilor profesioniste pentru situatii de urgenta manifesta o continua preocupare  pentru  diseminarea  in  randul  comunitatii  a  masurilor  si  regulilor  de comportare ce trebuie respectate pentru reducerea acestui tip de risc.
Pentru a preintampina producerea unor astfel de evenimente este necesar ca cetatenii sa cunoasca si sa respecte urmatoarele prevederi generale:
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
conditii meteorologice fara vant;
colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier / constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale ori alte bunuri materiale combustibile;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
supravegherea permanenta a arderii;
stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii.

Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
conditii meteorologice fara vant;
parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate;
 izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire;
     Pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei.

In cazul incendiilor produse la locuinte, paduri sau plantatii, persoanele fizice si juridice aflate in apropierea acestora, au obligatia sa anunte evenimentul la Dispeceratul unic de urgenta, telefon 112 si sa ia masuri, dupa posibilitati, pentru limitarea si stingerea incendiului.
       Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui  asigura cetatenii ca echipajele de pompieri sunt pregatite sa intervina, in cel mai scurt timp, pentru gestionarea situatiilor de urgenta pentru care sunt solicitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img