Falimentul planeaza peste 50% din firmele din industria carnii

0
90

Peste 50% dintre firmele din industria fiscalizata a carnii risca falimentul, din cauza platilor mult intarziate ale beneficiarilor, a scaderii ratei de innoire a utilajelor si a concurentei produselor din UE, mai ieftine datorita subventiilor masive si a TVA de cel mult 5%.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice, in 2013 si-au desfasurat activitatea in industria carnii 347 de companii, cu o cifra de afaceri cumulata de 5,4 miliarde de lei si 20.000 de locuri de munca.  Din pacate, mai  mult de jumatate dintre aceste firme risca falimentul.

O analiza a Coface Romania atrage atentia asupra faptului ca firmele din sectorul fabricarii produselor din carne inregistreaza o situatie de lichiditate precara, fiind foarte expuse unor socuri negative, ce pot veni din cauza neincasarii creantelor sau scaderii vanzarilor. Expertii Coface Romania sustin ca 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat,  23% – un risc de insolventa mediu, iar 27% – un risc de insolventa scazut. Practic, intregul sector al insustriei carnii ar putea ajunge, mai devrene sau mai tarziu, in colaps. Reprezentantii firmelor din domeniu sustin ca nu mai pot concura cu produsele de import. Acestea sunt mult mai ieftine, datorita politicii de subventii din statele UE, precum si a nivelului TVA practicat, care este de 0% in Marea Britanie, respectiv 5% in numeroase tari europene care exporta carne si produse din carne in Romania. In consecinta, producatorii romani cer reducerea TVA la carne si produse din  carne la 5%. Raspunsul Ministerului Agriculturii? „ Directiva 2006/112/CE/2006 precizeaza ca pentru toate produsele alimentare, in perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusa sub 15%”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Dar in alte tari UE cum s-a putut?

sursa:stiripesurse.ro