Familia de români care după 14 ani în Spania a decis să se întoarcă în ţară. Acum, toţi o duc mai bine decât în străinătate

0
318

Acum două decenii, Lili a părăsit România și a pornit spre Spania, alături de valul migrator masiv către Vest. După zece ani, criza economică i-a dat peste cap planurile și a decis să se întoarcă. Povestea sa reflectă experiența a multor români și face parte din seria de reportaje „Divorț de România,” demonstrând că întoarcerea acasă este o opțiune reală.

„Casa mea cu gard de fier. Pentru copii las și cer. La mii de kilometri de aici e o căsuță cu gard de fier. A ruginit gardul astă vară,” împărtășea Liliana Iotu în Castellon, în aprilie 2006. Dar în august 2022, în Târgoviște, vedea deja „o ploaie de speranță, că mă voi întoarce într-o zi, într-un an. Nu vreau doar în vacanță. Și gardul, și căsuța – le voi îngriji. Odată plecați de acasă, greu te mai întorci din drum.”

Lili s-a întors în România pentru a construi o nouă viață, după ani petrecuți în Spania. „În fiecare an spuneam: La anul mă întorc. Și mi-a dat Dumnezeu să mă întorc într-un an și chiar îmi pare bine că am venit acasă,” spune Liliana Iotu. Au trecut șase ani de la acea întoarcere, iar ea nu regretă alegerea făcută. Banii și o viață mai bună nu au reușit să umple golul adânc din inima sa.

„Am avut grijă șase ani de zile de niște copii, alți șase ani am stat la o familie și le-am făcut curat în casă. Aveau patru copii, dar o dată să zică … Să își amintească de fata care le-a strâns chiloții prin casă, de fata care îi spăla, de fata care le mătura curtea, care le punea masa. Să zică: Liliana, ce mai faci tu în România? Nu o să fie,” crede Liliana Iotu, româncă întoarsă din Spania.

În anul 2002, într-o zi rece de martie, Lili și-a însoțit soțul în Castellon, Spania, având doi copii mici, o fiică de 14 ani și un băiat, Sebi, de doar câteva luni. „Tot microbuzul era plin, toată lumea avea sacoșele alea în dungi, de rafie. Ne cunoșteam noi, românii,” spune ea. Cei doi au muncit la negru ani la rând, el în construcții, ea ca îngrijitoare.

În aprilie 2006, familia Iotu se pregătea de Paște în Castellon, Spania: „Nu miroase nimic. Indiferent ce ai pune, ce miroase, nu miroase ca acasă.” Viața părea stabilă pentru ei, dar criza economică a lovit puternic diaspora românească din Spania. Locurile de muncă au devenit nesigure. Pentru a-și plăti împrumutul de 200.000 de euro, Lili a acceptat să spele podele.

Într-o dimineață, a trebuit să-și anunțe copiii că casa lor, pe care o achitaseră pe jumătate, nu le mai aparține începând din ziua următoare. „Mi-a dat lumea peste cap. Eram foarte debusolată, vă dați seama și nu știam, atunci, pe moment … Nu mai știu dacă am început să plâng,” își amintește Sebastian, fiul Lilianei Iotu. Familia a pierdut totul într-un instant.

Întoarcerea acasă a familiei Iotu a însemnat un nou început. Lili a revenit cu buzunarele goale, dar pline de speranță, și a găsit un nou început în România. Fiul său, Sebi, s-a adaptat rapid la noua țară, iar astăzi este student la ASE în anul 2, determinat să rămână în România. Soțul Lilianei lucrează ca bucătar șef la un restaurant din Târgoviște și câștigă mai bine decât în Spania. Lili este directorul căminului cultural din satul ei natal.

Lili a adus schimbări pozitive în comunitatea sa, dezvoltând diverse activități culturale și sociale. A învățat lecții prețioase despre viață și a descoperit că bucuriile și tristețile sunt mai intense când le trăiești în aceeași limbă cu cei dragi.

Astăzi, Lili afirmă că nu ar schimba nimic din ceea ce are acum. Familia sa a păstrat legătura cu rădăcinile lor, iar întoarcerea a însemnat pentru ei o redescoperire a sensului adevărat al vieții. Înțeleg că viața poate fi grea sau ușoară oriunde în lume, dar bucuriile sunt mai intense și tristețile mai ușor de suportat când le împărtășești cu cei dragi în aceeași limbă.