@ Evenimentul a fost organizat de Primaria Husi in colaborare cu artistul Stefan Csukta
@ Mesteri populari artisti in prelucrarea lemnului, in incondeierea oualor sau crearea straielor populare, toti genii au sufletului national romanesc au participat la acest targ popular din Husi numai pentru a-i incanta pe cei pasionati de frumos
Targul Mesterilor Populari de la Husi a fost organizat in zilele de 12 si 13 octombrie de primarie cu sprijinul artistului desavarsit în prelucrarea lemnul Stefan Csukta. Talentatul artist a reusit sã aducã o inestimabilã cantitate de talent si tot ceea ce înseamnã traditie populara in aceasta manifestare. De la prelucrarea lemnului panã la împletirea nuielelor si de la olãrit panã la delicatetea si rãbdarea de a încondeia ouã toate aceste indeletniciri incanta ochiul celor pasionati de frumos. Ne-am întalnit aici si cu domnul Lilian Toderascu si cu fiul sau Alexandru Toderascu care au harul si îndemnarea de a împleti, de a împleti nuiele. Din mainile bãtute de timp si arse de soare, domnul Lilian reuseste sã scoatã o adevãratã artã, o adevãratã poveste se ascunde în spatele acestor cosuri de nuiele. Dansul ne-a mãrturisit cã materia primã folositã fiind rãchitã, el o cultiva, împreunã cu familia sa o îngrijesc. Ne-a mãrturit cã nu este asa de usor sã cultivi si sã lucrezi cu rãchita în ciuda faptului cã pare a fi o plantã oarecare. Trebuie stropitã pentru a fi ferita de dãunãtori, trebuie culeasã într-o anumitã perioada pentru a putea fi prelucrata în conditii optime. Cel mai mare necaz al lui este cã nu se poate ocupa de ambele procese, deoarece atat cultivarea cat si împletirea cosurilor necesitã o atentie deosebitã. “Oamenii din ziua de azi numai pun accent pe traditia popularã desi ar putea fi una din solutiile de iesire din criza economica”, crede maestrul Toderascu.
Cativa metri mai mai incolo am gãsit-o pe doamna Iliuita Georgeta împreunã cu sotul
sau veniti tocmai din Salcea-Suceavã. La standul lor am gãsit un întreg tezaur format din port popular, tinuta popularã pentru diverse evenimente toate lucrate manual de cei doi.
Am gasit-o crosetand un goblen. “Este greu, este o muncã migãloasã. Dacã totul este fãcut din dragoste si pasiune si rezultatul este pe mãsurã. Tinuta popularã este 100 la suta calitate doar in si bumbac”, a spus Georgeta.
Nici o tarã nu îi este strãinã familiei Iliuta. Au bãtut lumea în lung si lat si au impresionat oamenii cu straiele lucrate de ei. “Sa va spun o poveste. M-am intors recent de la Viena unde am participat la un targ. Ma apucasem sa incondeiez un ou la standul pe care-l aveam noi acolo. La un moment dat s-a apropiat de mine o senatoare care a stat langa mine 3 ore pana cand am terminat de incondeiat oul. Intr-un final senatoarea cu lacrimi în ochi a cumpãrat oul respectiv si la dus direct la muzeul de arte din Viena”, a povestit Georgeta.
Mai facem cativa pasi indemnati de artistul complet Stefan Csukat si dãm peste un domn bine îmbrãcat în straie populare, bãrbierit si cu o tarabã plinã de culoare si mãiestrie, diferite forme de cãni sau oale, farfurii sau vaze pentru flori, toate lucrate manual de de dansul. Este vorba despre Eusebiu Iacinschi din Botosani. Nu mai putin de 40 de ani de experienta se ascund în spatele acestor bijuterii din ceramicã ce ne încantã privirea.
Nu in ultimul rand trebuie sa precizam ca Stefan Csukat a prezentat publicului amator piese de mobilier unicat, de colectie, prelucrat si tratat prin metode numai de el cunoscute. “Eu folosesc baituirea care se folosea în urmã cu 300-400 de ani”, este unul din secretele dezvaluite de maestrul Csukat.