sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Felicitari! Sase medalii obtinute de elevii romani la Balcaniada de Matematica

Distribuie:

Publicat:

Cei mai buni matematicieni din Romania si-au trecut in palmares inca sase trofee. Doua medalii de aur si patru de argint au castigat elevii din lotul olimpic, la Balcaniada de Matematica. Pentru performanta lor, au deja un loc de munca asigurat la catedra, in universitati. Este promisiunea ministrului Educatiei, care i-a intampinat pe elevi la sosire. Chiar si asa, Romania risca sa-i piarda, pentru ca cele mai bune universitati ale lumii se lupta deja pentru geniile din tara noastra. 

Ei sunt elevii de aur ai Romaniei. Tinerii pentru care matematica este un stil de viata. De la Balcaniada de anul acesta, de la Chisinau, s-au intors cu sase medalii, o performanta pe care au atins-o si anul trecut.

Unul dintre medaliatii de la Balcaniada, deja admis la Oxford

Leon Roland Balan-Tribuss si Edis Memis au fost premiati cu aur. Pentru al doilea an la rand. Si-au descoperit pasiunea pentru matematica in gimnaziu, iar de atunci, tot timpul au tintit spre locul intai. 

Leon Roland Balan-Tribuss, olimpic la matematica: A fost mai dificil decat anul trecut. Iti consuma mult timp pe care iti doresti sa-l petreci altfel, cum ar fi cu familia 

Ar vrea sa fie matematicieni in tara lor, insa Romania le-a oferit pana acum prea putin. Asa ca ei se pregatesc pentru o cariera in cercetare peste hotare.

Dragos Crisan a fost deja admis la Oxford. 

Dragos Crisan, olimpic la matematica: Din pacate, o sa plec din tara la studii. Nu stiu daca o sa ma intorc. Vreau cariera universitara, cercetare pura. Oxford, totusi, e un nume

Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice: Stiu ca acolo pot sa invete mai mult, au un viitor in care castiga mai mult si mai e un lucru, daca colegul tau de banca a fost admis la Princeton, de ce sa nu arat si eu ca pot? E tot un fel de competitie 

Medaliatii la Balcaniada se pregatesc pentru Olimpiada internationala

Ca sa ii convinga, totusi, sa ramana, Ecaterina Andronescu le-a facut o promisiune-surpriza. 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei: Avem la sfarsitul acestei luni intalnirea cu toti rectorii. Vreau sa le propun sa va faca o oferta. Toti olimpicii la matematica sa fie cadre didactice universitare 

Ce i-ar bucura mai tare ar fi, insa, mai multe investitii in cercetare si o pregatire mai temeinica a olimpicilor pentru etapele nationale si internationale, spun tinerii. 

Cei sase premianti se pregatesc acum pentru baraj si, mai ales, pentru etapa finala, Olimpiada internationala din iunie. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img