marți, 28 martie, 2023

Publicat:


CODUL FISCAL
. Se stie ca statul este cel mai mare datornic in Romania, situatiile de intarziere la returnarea TVA-ului fiind de cea mai mare notorietate.

 Companiile vor primi dobanzi de intarziere de 0,03% pe zi pentru sumele pe care le-au platit statului in baza unor decizii gresite sau anulate de Fisc, potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala, potrivit Capital.

. „In vederea punerii de acord cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene referitoare la acordarea de dobanzi contribuabililor in cazul creantelor rezultate din anularea unui act administrativ fiscal, ne adoptarea unei asemenea masuri are ca efect declansarea unor actiuni la instantele nationale si europene cu costuri atat pentru administratia fiscala, cat si pentru contribuabili care in lumina jurisprudentei CJUE pot fi previzionate ca vor fi solutionate in defavoarea statului”, sea arata in nota de fundamentare a actului normativ.

. Potrivit noilor prevederi, contribuabilul este indreptatit la dobanda incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale si pana in ziua restituirii sau compensarii creantei. Nivelul dobanzii este de 0,03% pe zi.

Pana acum, contribuabilii aveau dreptul la dobanzi, dar erau obligati sa faca cerere pentru plata. In practica, Fiscul nu a platit dobanzi pana acum.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite