Din păcate, suntem pe primul loc în Europa la decesele din cauza cancerului de col uterin. Femeile din România ar trebui să ştie că această boală poate fi prevenită şi tratată dacă merg din timp la doctor. Rapoartele medicale arată că 8 din 10 femei active din punct de vedere sexual vor fi infectate cu HPV la un moment dat pe parcursul vieții. Incidența în România privind această maladie este de cel puțin două ori mai mare față de media europeană. Aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele mor din cauza acestei boli, România fiind țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. După calculele specialiştilor, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin. Trebuie să aveţi în vedere că boala poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV. Dacă este depistată la timp și tratată, refacerea poate fi chiar de 100%.
Câteva ţări au reuşit să erediteze această boală
În câteva țări ale lumii această boală a fost eliminată complet. În România, în schimb, experții în ginecologie și oncologie încă fac eforturi să le convingă pe femei să se testeze măcar.
”Sunt țări care au eradicat practic această boală. Primii sunt australienii care raportează practic inexistența acestei boli. Este anormal ca oamenii să moară de o boală prevenibilă în România. Suntem pe primul loc la mortalitatea din cauza acestei maladii. Aici trebuie luate măsuri urgente și este poate una dintre cele mai urgente probleme de sănătate publică din România care trebuie rezolvată”, a explicat, pentru Ziare.com, doctorul Florian Nicula, coordonatorul Centrului de prevenire şi control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca și coordonatorul uneia dintre cele mai importante campanii de testare HPV din ţară.
Australia a reușit performanța să scadă drastic incidența cazurilor de col uterin după succesul imens al campaniei de vaccinare anti HPV.
Și Slovenia era într-o situație similară cu a României, însă a făcut eforturi și a depășit această situație, devenind una dintre țările din Regiunea Europeană a OMS cu cel mai mare succes în lupta împotriva cancerului de col uterin. Având una dintre cele mai proaste statistici din Europa cu privire la incidența cancerului de col uterin, Slovenia a reușit să schimbe valul datorită voinței politice, cooperării și unui program robust de screening, potrivit OMS Europa.