Fostul ambasador Teodor Baconschi a avut parte de o „revelație”: Poliția Română încă acționează ca Miliția din perioada fostei dictaturi comuniste.Conform lui Baconschi, soția acestuia a fost ținta unor acțiuni incredibile: prinsă că traversa neregulamentar, femeia a fost intimidată în stil mafiot, mașina MAI frânând agresiv la două palme de ea, apoi aceasta a fost tratată ca o infractoare periculoasă, deși a recunoscut vina și a cooperat cu agenții.
„În această seară soția mea s-a întors acasă tremurând și într-o stare de agitație care m-a făcut să cred că s-a petrecut – Doamne ferește! – o nenorocire. O aduseseră în această situație – periculoasă pentru sănătatea oricărei persoane – doi agenți ai Poliției Rutiere. Faptele: soția mea a traversat printr-un loc nepermis, pentru a ajunge la mașina parcată regulamentar. A văzut pe neașteptate o mașină de poliție care, intrând pe contrasens, s-a oprit agresiv la 20 de cm de ea. Deși le-a prezentat celor doi agenți imediat cartea de identitate și (ulterior) a semnat PV de contravenție, aceștia au intimidat-o fizic, i-au vorbit pe un ton impertinent și au amânat restituirea documentului de identitate. La protestul său legitim față de această atitudine total deplasată, au amenințat-o că mai primește o amendă, pentru ”lezarea” organelor de poliție”, a declarat Teodor Baconschi.
Fostul ambasador a explicat că, de-a lungul timpului, a avut experiențe civilizate cu agenții de circulație, care îi demonstraseră că între Miliția comunistă – abuzivă, arbitrară și violentă – și Poliția unui stat-membru UE există o diferență semnificativă de „cultură organizațională”.
„Iată însă că există și polițiști fără vocație, care nu înțeleg că trebuie să aplice legea în mod pedagogic, calm și politicos, mai ales dacă interacționează cu un cetățean complet inofensiv. Desigur că vom depune o plângere, însă am dorit să semnalez acest context, cu speranța că superiorii ierarhici ai celor doi agenți nu vor tolera perpetuarea acestui comportament aberant, cu atât mai neplăcut în cazul a doi tineri, care par să se fi născut după prăbușirea dictaturii comuniste. Deviza „Siguranță și încredere” merită un conținut, cel puțin dacă Poliția Română așteaptă respectul societății pe care e chemată să o slujească”, a încheiat Baconschi.