vineri, 29 martie, 2024

Fostul magistrat militar Ion Panaitescu dezvaluie cum i-a cerut Monica Macovei s-o ”ucida” pe Rodica Stanoiu, cu un dosar fabricat pe baza notelor informative din arhiva SIPA

Distribuie:

Publicat:

Generalul (r) Ion Panaitescu, fost magistrat militar, a dezvaluit miercuri seara, conform lumeajustitiei.ro, intr-un interviu realizat de jurnalista Mihaela Andrei si difuzat la Antena 3, modul in care fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut sa “o ucida” pe predecesoarea sa, Rodica Stanoiu. ”Comanda” a venit, spune Panaitescu, in 2005, imediat dupa ce Macovei l-a numit in functia de sef al Sectiei Militare a PNA, structura anticoruptie care a precedat actualul DNA. Fostul magistrat a dat detalii despre cum erau folosite notele informative din arhiva SIPA in executii politice, povestind cum a primit de la Macovei, in biroul pe care il ocupa la PNA, documente despre activitatea Rodicai Stanoiu, cu recomandarea de ”a-i lua gatul”.

In opinia sa, fostul ministru PSD ar fi fost vizat de structura anticoruptie pentru opiniile sale in legatura cu modul de trimitere in judecata a lui Traian Basescu in dosarul ”Flota”. Panaitescu a mai povestit la Antena 3 ca a incredintat notele informative unui procuror, care a lucrat la actele premergatoare in dosar, insa a anuntat ca ”nu a gasit nimic”, cu propunerea de a da rezolutie de neincepere a urmaririi penale in cazul Stanoiu. In momentul in care i-a comunicat solutia ministresei Macovei, a adaugat fostul magistrat militar, pe aceasta ”au apucat-o toate turbarile” si a dispus revocarea sa din functia pe care o detinea in cadrul PNA, la doar cateva luni dupa ce il instalase ca procuror sef in cadrul structurii. Macovei a dat o motivatie halucinanta pentru ”razgandirea” sa brusca in ce priveste competenta profesionala a magistratului Panaitescu: ministresa a declarat ca acesta ”a solutionat lipsit de obiectivitate si superficial o cauza pe care i-am incredintat-o”. Cu toate acestea, ”cauza” solutionata superficial la care a facut referire Monica Macovei, pe care un alt procuror a preluat-o dupa demiterea lui Panaitescu, nu a ajuns niciodata in justitie.

Ion Panaitescu nu a fost singurul procuror demis de Macovei. O data cu seful Sectiei Militare a PNA a “zburat”, in 2005, o intreaga garda de procurori care, spune fostul magistrat, nu a “performat” dupa modelul consacrat ulterior de structura anticoruptie, in sensul ca nu au defilat in catuse “coruptii” si nu au lucrat dosarele in doi peri, doar pe baza denunturilor si fara probe solide.

Generalul a mai povestit cum se lucra in PNA cu documentele SIPA, aratand ca procurorii efectuau actele premergatoare in dosar pe baza materialului informativ primit din arhiva, care de multe ori nu putea fi probat, si ca in PNA era o vorba: ”daca cei de la SIPA vor sa te trimita dupa tigari, te trimit dupa tigari”. Cu alte cuvinte, a mai acuzat fostul procuror militar, pe masa procurorului puteau ajunge note informative false, iar la PNA ”totul se facea pe comenzi, asa cum la restaurant se comanda ospatarului doua fripturi si trei sprituri”.

Iata interviul integral acordat de fostul magistrat militar Ion Panaitescu pentru Antena 3:

”Singurul lucru pe care il stiu in legatura cu asta este… eu am fost procuror sef de sectie militara in PNA pe vremuri si mie mi-au parvenit informatii de la madam Macovei direct la Sectia Militara la care eram eu sef in PNA, cu indicatia de a o ‘ucide’ pe doamna Stanoiu. Eu nu aveam niciun apetit sa o tin in brate pe doamna Stanoiu fiindca aia ma daduse afara din functia de director in Ministerul Justitiei. In acelasi timp nici nu mi-am permis sa ma apuc sa fac cum se face acum – sa-i fac un scenariu doamnei Stanoiu si s-o ‘omor’. Motiv pentru care am incredintat unui procuror notele informative pe care mi le daduse doamna Macovei in 2005 de la SIPA, cu recomandarea sa-i iau gatul doamnei Stanoiu… Pentru ca Ureche (n.r. fostul director general al SIPA, generalul Marian Ureche), prietenul ei, a zis da domle, m-ai pus pe mine sef la SIPA, culeg informatii, dar stii dumneata… notele informative vin de la SIPA. Toate documentele sunt la PNA, nu sunt la mine acasa. Motivul? Toate sedintele acelea ale PDSR-ului in care doamna Stanoiu isi exprima opiniile in legatura cu modul de trimitere in judecata a lui Basescu… eu nu cred ca Basescu a fost strain de treaba asta. A zis: domnule, sa o luam pe doamna Stanoiu ca a iscalit sa ma trimita in judecata cu dosarul ‘Flota’. Asadar, au venit documentele la mine, eu le-am incredintat unui procuror, fiindca actele se refereau si la altii care erau in comisia Ministerului Justitiei, inclusiv in Directia Penitenciarelor, si omul ala a venit dupa o bucata de vreme la mine – prin aprilie – mai – si-mi zice: domnule, nu s-a gasit nimic. S-au facut acte premergatoare si n-a iesit nimic. Iar eu i-am zis ca daca n-ai gasit nimic scrie solutia, eu ti-o confirm si o comunicam partilor. Si procurorul a scris rezolutia de neincepere a urmaririi penala pe care am comunicat-o si doamnei Macovei. Si au apucat-o o mie de turbari si a propus revocarea mea din functia de procuror sef sectie desi chiar ei ma numisera procuror sef la PNA. Si m-au dat afara. S-a intamplat in 2005.

Dar pe toti ceilalti… pe Amariei, pe Chiciu, pe Miclescu si asa mai departe i-a revocat datorita imprejurarii ca se spune ca n-au performat in activitatea anticoruptie. Ca nu au fost ticalosi si nu au facut ce s-a intamplat dupa aceea la PNA. Toti procurorii primeau note informative. Ca asta e materia prima cu care se lucreaza. Primesc note informative si fac un referat. Notele le lasa la documente secrete si referatul il ataseaza la dosar. Asta e modul obisnuit de lucru. Dar la mine au parvenit strict notele informative legate de activitatea doamnei Stanoiu. Erau niste fapte care nu s-au confirmat. Pentru ca si dupa ce am plecat eu a venit un procuror pe care il cunosc, care a stat un an de zile ca sa-mi studieze cuvant cu cuvant toate solutiile pe care le-am dat in cauza si… Ati auzit ca doamna Stanoiu sa fie vreodata chemata la DNA pentru vreo fapta? Nu. Pentru ca solutiile pe care le-am dat eu au fost corecte.

Iar cand Macovei a fost intrebata de ce l-a dat afara pe Panaitescu, dupa ce tot voi l-ati spus, a raspuns ca ‘a solutionat lipsit de obiectivitate si superficial o cauza pe care i-am incredintat-o’. Adica ea mi-a dat mie… mi-a zis ‘ia fa, mai, treaba asta si eu vin dup-aia’

Repet: notele informative se refereau la activitatea pe care a desfasurat-o doamna Stanoiu impreuna cu conducerea Directiei Generale a Penitenciarelor, cu generalul Binisor si cu directorul Stanisor.

Eu am cercetat cu buna credinta activitatea acestor oameni. Dar n-a iesit nimic. Dovada ca niciodata dupa aceea nu a fost cercetat domnul Binisor sau Stanisor, Stanoiu. Nu. Pai asta inseamna ca solutia pe care am dat-o eu a fost buna. Pentru ca de aceea n-au fost trimisi niciodata in judecata. Si asta chiar daca i-au cautat cu acul, cu magnetul… Cu tot ce vreti.

Doamna Macovei a ramas iubirea vietii mele (rade pufnind) Eu am inteles ca au venit vremuri noi … am inteles ce a vrut ea sa faca… sa faca DNA, PNA. Ce au facut s-a vazut dupa aia. Eu nu comentez acum… Dar samavolnicia asta a unui ministru de justitie care dupa aceea zice ca a venit sa se instaureze legea si dreptatea si care, prin lege si dreptate intelegea numai ce voia doamna Macovei sa faca. Ea si slugile domniei sale. Nu ce era legea si dreptatea.

Si atunci, mi-am zis ca daca e asa sa faci dumneata singura. Cu mine nu merge asa ceva. Si am plecat.

Eu nu am avut niciodata treaba cu organele de sinceritate. Pardon, de securitate. N-am… ce sa le fac? Treaba lor ce faceau… Eu nu am nicio indoiala, daca ma uitam la biografia domniei sale cat era de lalie si de colorata… nu se poate sa nu fi fost. In mare, cam asta este ce s-a intamplat cu instalarea, atunci, a noului sistem. Pe principiul dispare tot ce a fost inainte si punem noi. Oamenii nostri. Daca eram unul dintre oamenii lor… le faceam jocul. La 1 ianuarie ma numise procuror sef de sectie. Asta era in 2005. Eu am inteles ca judecator ca nu pot cade la pace cu nimeni care incalca ideea de justitie si asta am inteles si ca procuror. Era ceva ce nu puteam face. Si atunci e clar ca Sistemul s-a intrebat ce facem cu dobitocul asta de Panaitescu. Afara! Si am plecat. mProblema este cat e dispus un magistrat sa faca compromisuri in viata. Ce fel de compromisuri si cum? Pentru ca nu parvii la functii de conducere in Sistem decat daca admiti sa cazi la pace cu diavolul. Daca nu faci ce iti dicteaza sa faci te mananca. Tocmai aici e paradoxul. Cand eram director in Ministerul de Justitie la instantele militare doamna Stanoiu s-a infuriat pe mine pentru ca nu… nu eram un tip prea agreabil. Si atunci m-am intors judecator la Curtea Militara de Apel. Mi-am vazut de treaba mea.

Si dupa aceea m-au luat la PNA. Pe ideea ca eu eram generalul. Si ca trebuia ca in fruntea sectiei militare sa fie un general. Fiindca se propunea decimarea Armatei. Ca toti generalii sa fie decimati. Si atunci trebuia ca gradul militar al anchetatorului sa fie egal cu cel al anchetatului. Ati vazut ca au fost trimisi si judecati generalul Misu Popescu, seful Statului Major General – cel care ne-a bagat pe noi in NATO. Un general exceptional. Care a murit. Pentru ca a fost condamnat anapoda de catre ICCJ. Pentru un lucru pe care nu l-a facut. Generalul Badalan. Generalul Cioflina. Au fost condamnati pentru fapte de doi bani. Si atunci la conducerea Parchetului trebuia sa fie un general. Totul se facea pe comenzi, asa cum la restaurant se comanda ospatarului doua fripturi si trei sprituri. Si aveau nevoie de cineva care sa vina imediat: poftiti comanda. Asa ceva nu merge. Nu se poate.

Cum se poate ca Monica Macovei sa schimbe intr-o zi mai multi procurori PNA din functie? Pe langa mine i-a schimbat pe toti ceilalti din PNA care n-au performat. Adica n-au defilat cu catuse, n-au facut asasinate politice … i-a indepartat. Eu stiu ca am avut o sedinta in colegiul de conducere al PNA si a-a pus problema: ce facem cu denuntatorii. Si am convenit cu totii in colegiul de conducere sa nu trimitem in judecata pe nimeni care e denuntat si raportul e de unu la unu: adica denuntatorul zice ca a luat spaga, mituitul spune ca n-a primit. Sa nu facem niciodata dosare decat probate. Dar probate sangeros. Am facut probe? L-am trimis in judecata! Nu asa pe denunturi, pe inregistrari telefonie trucate…

PNA-ul acela care era pana a venit doamna Macovei n-a facut ticalosii. Nu s-a dedat la atrocitati si la mizerii. Nu am avut legaturi cu organele de securitate. (…)

Ureche – pe care nu l-am cunoscut personal niciodata – a supravegheat-o personal pe doamna Stanoiu. Cu toate ca erau prieteni, i-a facut doamnei Stanoiu note inormative. Si cum s-a schimbat regimul, i le-a dat doamnei Macovei. Iar Macovei mi le-a dat mie. Numai ca toate erau falsuri. Sa ma intelegeti… era si o vorba: daca vor astia de la SIPA sa te trimita dupa tigari te trimit dupa tigari cand vor ei. Adica iti dau note informative false. Si te pun sa sapi ca boul. Si te tin doi ani cu note informative din sector in care nu dovedesti nimic dupa care spun: stii? Aaa … Ori trimiti in judecata oameni care n-au facut nimic, ori nu trimiti pe nimeni in judecata. Pe mine, si trebuie sa mentionez, Stanculescu m-a numit in 1990 seful Directiei de Contraspionaj al Ministerului Apararii Nationale. Si cand am vazut despre ce era vorba… ca ti se cerea sa nu fi avut niciodata legaturi cu Securitatea si asa mai departe, in doua saptamani mi-am dat demisia. Lucrurile astea sunt foarte serioase … eu nu am facut niciodata munca de informatii si nu pot stapani munca de informatii care este o munca serioasa, grea si atunci i-am spus ca eu nu ma pricep, cerand sa ma intorc la Tribunalul Militar de unde am plecat. Unde ma pricep. Unde nu ma pricep nu pot sa stau. (…)

Revenind: doamna Macovei a facut tot ce a facut cu ONG-urile, cu madam Guset, cu Laura Stefan – experta anticoruptie… Pai eu, care am fost judecator o viata intreaga numai in penal… am fost procuror doar in PNA, eu nu pot sa spun ca sunt expert anticoruptie. Fiindca lucrurile sunt complicate. Sunt grele. Iar aia care in viata ei n-a n-a fost magistrat o secunda, sau n-a scris o rezolutie la viata ei condamna, achita… Cum sa fie ea expert anticoruptie? (…)

Macovei a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 dupa care a plecat la Parchetul General. Dar stie cineva ce a facut profesional? N-a facut nimic. I-a placut sa bea si sa traga sfori.

Dupa ce a dat-o afara din Parchetul General a imbratisat brusc cauza dreptatii. Si s-a dus pe la ONU dupa ce, in calitate de procuror, a fost inamicul ONG-urilor care luptau pentru drepturile omului. Le batea pe femeile care erau in arestul Garii de Nord, ca ea supraveghea activitatea organelor de politie din Sectorul 1. Si cand venea la arest si se imbata cu seful sectiei de politie de la Gara de Nord, se ducea si le batea pe femeile din arest. Si este un subofiter care a facut parte din arestul Garii de Nord, Vasile Grozavu, de care se rugau femeile sa le bata el ca daca le bate Macovei stie unde sa le loveasca si le nenoroceste”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img