vineri, 19 aprilie, 2024

FPTR: Romanii au cheltuit de Paste peste sapte milioane de euro

Distribuie:

Publicat:

Aproape 110.000 de romani care au petrecut Sarbatorile Pascale in structurile de cazare din tara au cheltuit peste sapte milioane euro pe servicii turistice, conform datelor transmise luni de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).scrie agerpres.ro
Cele mai cautate destinatii au fost Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Bucovina si Maramures. La polul opus, litoralul a strans doar 900 de turisti care au acoperit mai putin de o treime din locurile puse de hotelieri la dispozitia lor, deschiderea sezonului estival de Paste pe litoral, anuntata de o asociatie locala, fiind un esec, apreciaza FPTR.
Si in acest an ofertele au fost diverse si s-au adresat tuturor categoriilor de turisti, de la studenti si tineri indragostiti pana la pensionari care au profitat de cele doua-trei zile de odihna ca sa-si trateze si problemele de sanatate in statiunile balneare. Romanii au mers si la pensiunile din zona rurala, in statiuni, in city break-uri in tara si in strainatate si au ajuns chiar si pe litoral, se arata in raport.
Hotelurile si pensiunile din zonele turistice romanesti au pus la dispozitie 136.000 de locuri de Paste, dintre care s-au vandut mai mult de 108.000, ceea ce reprezinta un grad de ocupare de 79%. Totodata, se constata o usoara crestere a tarifelor, cuprinsa intre 2-5% fata de acum doi ani. Doar pentru vacantele petrecute in tara, turistii au cheltuit mai mult de 33 de milioane de lei (peste sapte milioane de euro), potrivit calculelor FPTR.
Tendinta ultimilor ani se pastreaza si in ceea ce priveste modalitatea de rezervare si din ce in ce mai putini turisti romani au ales sa calatoreasca in tara prin agentiile de turism.Ce i mai multi au rezervat direct la structura de cazare sau au folosit sisteme de rezervari on-line, apreciaza FPTR.
Ca si in anii trecuti, pe primul loc in topul preferintelor romanilor s-au clasat pensiunile rurale. Din cele 75.000 de locuri disponibile in pensiuni s-au vandut 65.000. Pe locul doi, dupa zona rurala, se afla statiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele pozitii ca atractivitate. Au fost puse la dispozitie 30.000 de locuri in cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost locuri vandute. In statiunile montane, tariful mediu pentru vacanta de Paste de anul acesta a fost de 340 de lei de persoana pentru o vacanta de trei nopti.
Datorita tarifelor mai mici, romanii si-au petrecut Pastele si in diferite statiuni balneoclimatice. Astfel au fost puse la dispozitie 28.000 de locuri in structurile balneare, dintre care au fost vandute 20.000. Cei care au ales hotelurile de lux din statiunile autohtone s-au bucurat de acces la SPA si de alte servicii, precum masaj, sauna si acces la piscina.
Putini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turistii care au dorit sa petreaca Pastele la malul marii, litoralul nefiind o destinatie traditionala pentru aceasta sarbatoare. Anul trecut, pe litoral au ajuns mult mai multi turisti, deoarece Pastele a coincis cu minivacanta de 1 Mai. Majoritatea unitatilor de la mare care au pregatit, totusi, pachete turistice sunt in Mamaia. Au fost puse la dispozitie 3.000 de locuri la mare, dintre care au fost vandute doar 900. Pentru cei care au dorit sa petreaca Sarbatorile Pascale la malul marii, tariful mediu pentru un pachet de trei nopti de cazare in camera dubla standard, cu mic dejun inclus, a fost de la 500 lei de persoana.
Pasionatii de pescuit au ales sa petreaca Sarbatorile Pascale intr-o maniera inedita, in Delta Dunarii. Au fost puse la dispozitie 600 de locuri in cadrul structurilor de cazare dintre care s-au vandut aproximativ 400 de locuri.
In ceea ce priveste turismul extern, numarul redus de zile libere, dar si contextul politic actual, au facut ca interesul pentru petrecerea Pastelui in strainatate sa fie scazut, comparativ cu anii precedenti. Numarul aproximativ de locuri puse la dispozitie in cadrul diverselor oferte a fost de 7.500, dintre care 4.800 reprezinta numarul aproximativ de locuri vandute pentru Sarbatorile Pascale din acest an. Cele mai cautate destinatii externe de catre familii au fost cele de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife. La fel de cautate au fost Costa del Sol, Tara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia pentru programele senior voyage, dar si croazierele pe Marea Mediterana si pelerinajele in Israel, se arata in comunicatul FPTR.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img