Franta joaca la RUPERE: Spune ca e IMPOTRIVA amanarii Brexitului, daca Theresa May nu prezinta o strategie ‘credibila’

Publicat:

Franţa se va opune amânării Brexitului solicitată de premierul britanic Theresa May dacă această decizie nu va fi justificată de o strategie 'credibilă', a declarat miercuri şeful diplomaţiei franceze, citat de France Presse.

'O situaţie în care Doamna May nu ar fi în măsură să prezinte Consiliului European garanţii suficiente asupra credibilităţii strategiei ar conduce atunci la respingerea cererii de prelungire şi la preferinţa ieşirii fără acord', a subliniat Jean-Yves Le Drian în faţa deputaţilor francezi, scrie agerpres.ro.

Ministrul a stabilit trei condiţii pentru o 'prelungire de câteva săptămâni' a Brexitului: 'ca prelungirea să aibă drept obiectiv finalizarea ratificării acordului de retragere negociat', 'ca Regatului Unit să înţeleagă foarte clar că acordul de retragere ratificat în noiembrie anul trecut nu va fi renegociat' şi că 'nu participă la alegerile europene' din luna mai.

Cu nouă zile până la data prevăzută pentru Brexit, 29 martie, Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.

Premierul conservator şi-a afirmat de asemenea intenţia de a 'prezenta încă o dată Camerei Comunelor' tratatul de retragere încheiat cu Bruxellesul şi aceasta 'cât mai repede posibil'.

Acest tratat, încheiat anevoios în noiembrie după un an şi jumătate de negocieri, a fost deja masiv respins de două ori de către parlamentul britanic, la 15 ianuarie şi apoi la 12 martie. Adoptarea sa ar oferi Marii Britanii o ieşire ordonată, la 46 de ani după aderarea la Comunitatea Economică Europeană.

'Desigur, vom fi deschişi faţă de o prelungire tehnică de câteva săptămâni pentru ca instituţiile britanice să finalizeze ratificarea textului', a declarat ministrul francez de externe. 'În schimb, în absenţa unui vot de aprobare a acordului de retragere, scenariul central este ieşirea fără acord. Suntem pregătiţi', a adăugat Jean-Yves Le Drian, menţionând că un nou vot privind acordul ar trebui să intervină înainte de 29 martie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img