vineri, 29 septembrie, 2023

Geoana: Trebuie sa ne asteptam ca Rusia sa incerce federalizarea Ucrainei, R. Moldova si Georgiei

Distribuie:

Publicat:

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa nu va aplica aceeasi metoda ca in cazul anexarii Crimeei in ceea ce priveste Ucraina, Republica Moldova si Georgia, de asteptat fiind sa incerce federalizarea acestor state, pentru a le inhiba mersul catre Occident.

“E clar ca Federatia Rusa nu va aplica aceeasi metoda pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia si Azerbaidjan cum a aplicat in cazul anexarii Crimeei. (…) Pentru etapa a doua trebuie sa ne asteptam la o incercare de centrifugare a Ucrainei, Republicii Moldova si a Georgiei. Se va merge pe un proces de federalizare sau cofederalizare a acestor tari, pentru a le inhiba orice formula de a merge catre Occident”, a spus Geoana.

El a aratat ca, dupa semnarea acordului de asociere a Republicii Moldova, Georgia si Ucraina si a acordului de liber schimb cu UE este posibil sa se asiste la un val de sanctiuni economice si comerciale extrem de dure, dar care nu va implica si o actiune militara ca in Crimeea.

Geoana a spus ca invazia si anexarea Crimeei reprezinta al treilea eveniment epocal din ultimii 25 de ani dupa caderea comunismului si destramarea URRS si atentatele de la 11 septembrie 2001.

“Spre norocul nostru geopolitic, suntem de partea buna a baricadei, de aceasta data”, a spus Geoana.

El a mentionat ca doctrina Putin nu e diferita “nici macar cu o virgula” de mosternirea lui Petru cel Mare si doctrina Brejnev, fiind vorba de aceeasi doctrina a unei tari care are o geografie data si interese permanente.

Geoana a opinat ca este obligatoriu ca Romania impreuna cu aliatii sai din NATO sa isi regandeasca pe urmatorii zece ani un concept operational in care sa se cunoasca situatia actuala si obiectivele de atins.

“Unde suntem azi, stam prost. Din punct de vedere al dotarilor Armatei si al apararii teritoriului romanesc, stam prost. Stam foarte bine in zonele de elita, de trupe speciale”, a mai spus Geoana.

El a mai aratat ca aderarea Romaniei la NATO si la UE nu era inevitabila si ca se putea sa nu se intample.

“Daca nu se intampla 11 septembrie, si o schimbare de paradigma globala, probabil ca o extindere cu sapte state de la baltici pana la Bulgaria nu s-ar fi putut face”, a mai spus Geoana.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img