Motorul de cautare online Google si-a modificat logoul, miercuri, pentru a marca implinirea a 215 ani de la nasterea britanicei Mary Anning, o renumita colectionara si comercianta de fosile, care a contribuit semnificativ la aparitia paleontologiei moderne.
Pagina de start a motorului Google afiseaza un logo in care silueta lui Mary Anning – prezentata din spate si purtand o pelerina verde si o palarie – formeaza litera „L”, iar oasele fosilizate ale unei vietuitoare preistorice alcatuiesc celelalte litere ce compun cuvantul „Google”.
Mary Anning s-a nascut pe 21 mai 1799, intr-un sat dintr-o regiune de coasta din Anglia, in comitatul Dorset, denumit Lyme Regis. La varsta de 15 ani, a trait o experienta iesita din comun: Mary a fost singura supravietuitoare dupa ce un fulger a lovit patru persoane din acel sat, inclusiv pe bona care o tinea de mana in acel moment.
Tatal ei, tamplar, isi completa veniturile lunare vanzand turistilor diverse fosile. Atunci cand el a murit de tuberculoza, in 1810, familia sa a ramas fara bani. Mary si fratele ei Joseph au inceput sa caute fosile in
fiecare zi, iar aceasta a devenit ocupatia lor principala. Era o munca grea, mai ales iarna, dar si periculoasa, iar Mary a fost aproape de a-si pierde viata in 1833, in timpul unei alunecari de teren.
Colectionarea de fosile era in mare voga la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, mai intai ca o pasiune, asa cum era colectionarea de timbre, dar apoi aceasta activitate s-a transformat progresiv intr-o veritabila stiinta, pe masura ce oamenii au devenit tot mai constienti de importanta fosilelor in geologie si in biologie. Mary Anning a inceput aceasta profesie dintr-un motiv pur comercial, insa comunitatea stiintifica a devenit foarte repede principala ei sursa de clienti.
Primul motiv pentru acest interes al oamenilor de stiinta si pentru orientarea carierei lui Mary Anning a fost descoperirea facuta de aceasta, la cateva luni dupa moartea tatalui ei: un schelet complet de ihtiozaur. Fratele ei gasise craniul acelei vietuitoare, care semana cu un crocodil mai mare, cu un an mai devreme. Restul scheletului lipsea, dar Mary, insotita de fratele ei, l-a descoperit dupa o furtuna. Aceasta specie fusese deja descrisa in 1699, pe baza unor fragmente descoperite in Tara Galilor, dar acesta a fost primul schelet complet de ihtiozaur descoperit pe plan mondial. A fost o descoperire importanta, care
a fost descrisa la scurt timp dupa aceea in publicatia Transactions of the Royal Society. Mary avea pe atunci varsta de 12 ani.
Reputatia lui Mary Anning, care crestea tot mai mult, i-a atras atentia lui Thomas Birch, un colectionar bogat. Impresionat de saracia in care traiau Mary Anning si familia ei, Thomas Birch si-a scos la vanzare propriile fosile si i-a donat toti banii lui Mary Anning (aproximativ 400 de lire sterline). Scapand astfel de grijile financiare, pentru prima data in viata ei, Mary a continuat sa caute fosile, chiar si dupa ce fratele ei s-a angajat intr-un atelier local de tapiterie.
Urmatoarea ei descoperire majora a reprezentat o premiera: scheletul unui plesiozaur, gasit in 1821. Exemplarul descoperit era un Plesiosaurus dolichodeirus si este in continuare considerat in zilele noastre ca
specimenul tip pentru aceasta specie. In 1828, Mary Anning a descoperit un important schelet de pterodactil, un Pterodactylus macronyx, primul gasit in afara Germaniei. A vandut aceasta fosila lui William
Buckland, care i-a schimbat numele in „Dimophordon”.
Cele trei descoperiri formeaza partea majora a contributiei pe care Mary Anning a adus-o paleontologiei, insa cercetatoarea britanica a continuat sa caute si sa colectioneze fosile intreaga ei viata, facand numeroase alte descoperiri in acest domeniu.
In anii 1830, Mary a primit o renta anuala din partea British Association for the Advancement of Science, drept recompensa pentru eforturile sale.
Mary Anning a murit pe 9 martie 1847, la varsta de 47 de ani, din cauza unui cancer mamar. Cu cateva luni inainte de a muri, Mary a primit titlul de membru onorific al Geological Society of London, in ciuda statutului sexist din epoca al acestei organizatii, care interzicea includerea femeilor in randul ei.
Luate in ansamblu, descoperirile facute de Mary Anning reprezinta una dintre dovezile care au demonstrat fenomenul de extinctie a speciilor, sugerat incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea de diversi
zoologi, precum Georges Cuvier. In trecut, oamenii credeau ca Dumnezeu a creat toate vietuitoarele in timpul Creatiei si era de neconceput ca anumite specii sa dispara. Se presupunea ca un schelet bizar care era
descoperit apartinea unei specii care traia inca intr-o regiune neexplorata a Terrei. Natura atat de ciudata a scheletelor gasite de Mary Anning si de alti paleontologi din epoca, precum Gideon Mantell, supranumit
„descoperitorul dinozaurilor”, a dat o lovitura puternica acestor argumente si a deschis drumul catre o mai buna intelegere a vietii din perioadele geologice precedente.
Influenta lui Mary Anning s-a extins si asupra geologiei: descoperirile ei au pus bazele pentru o veritabila revolutie in domeniul geocronologiei, o disciplina care utilizeaza fosilele pentru a reconstitui istoria Pamantului.
Naturalistul americano-elvetian Louis Agassiz, impresionat de intalnirea sa cu Mary Anning, a numit doua specii in onoarea ei: Acrodus anningiae si Belenostomus anningiae.
Totodata, Tracy Chevalier a scris romanul „Remarkable Creatures”, care spune povestea lui Mary Anning. Ideea de a scrie acest roman i-a venit lui Chevalier in timp ce vizita un muzeu dedicat fosilelor de dinozaur din Dorset, in Marea Britanie.
De asemenea, Mary Anning a fost inclusa in lista celor 10 femei din Marea Britanie care au avut cea mai mare influenta asupra istoriei stiintei, intocmita de Royal Society in 2010.
Google isi modifica ocazional logoul pentru a marca diferite evenimente speciale si pentru a omagia personalitati ale culturii universale.