Greseli pe care le faci cand prepari prajituri

Publicat:

Ne apropiem cu pasi repezi de Paste, asa ca ne-am gandit ca e util sa stiti care cum sa procedati ca sa nu dati gres in prepararea dulciurilor. Iata care sunt cele mai frecvente greseli si cum sa le remediezi:

1. Gatesti „din ochi

Deserturile sunt foarte pretentioase si nu prea merge sa faci retetele dupa cum iti amintesti. Prajiturile au nevoie de cantitati exacte de ingrediente si nu merita sa te joci cand vrei sa ai masa gata in cateva ore. Foloseste obligatoriu cantarul digital, cana gradata si masurile standard din plastic sau inox.

Stiai ca se poate slabi si cu prajituri? Iata dieta

2. Lasi prajiturile sa se lipeasca de tava

Arunca tavile vechi si arse cu invelisul de teflon degradat si foloseste intotdeauna un strat nonaderent. Hartia de copt ar trebui sa fie mereu la indemana, mai ales in perioada aceasta. Uneori nu e suficient doar sa ungi tavile cu unt sau cu ulei, mai ales cand lucrezi cu aluaturi noi, care nu iti sunt familiare. Pentru un upgrade la hartia de copt, foloseste tavi si forme din silicon.

3. Mixezi prea mult

Faina are un continut mare de gluten, pe care mixatul indelungat il va activa, iar aluatul tau va deveni prea vartos pentru prajituri. Mai mult, prajiturile care contin albusuri prea batute isi vor pierde textura aerata, iar cele cu praf de copt nu se vor umfla, pentru ca vei dezactiva substanta responsabila pentru cresterea aluatului. Deci, opreste-te din amestecat (cu mixerul sau cu lingura) imediat ce aluatul a devenit omogen.

4. Nu dai la rece aluatul

Aluaturile care contin mult unt trebuie mai intai racite inainte sa le intinzi si sa lucrezi cu ele. Daca faci biscuiti, turta dulce sau tarte, tine mine ca dupa ce ai format aluatul sa il lasi la rece timp de 30 de minute. Altfel, se va lipi de ustensile, de suprafata de lucru, de mainile tale, va fi greu de manevrat, iar aspectul nu va mai fi cel pe care il doresti.

5. Aglomerezi fursecurile

Toate fursecurile au nevoie de spatiu pentru a se extinde dupa ce le-ai dat la cuptor. Daca nu le oferi 3-4 cm in jurul lor, toate fursecurile se vor uni si vei obtine un blat mare si dulce.

6. Uiti ca marimea conteaza

Cand faci mai multe prajituri mici (fursecuri, biscuiti, turta dulce, bezele, briose) e foarte important ca toate sa aiba aproximativ aceeasi marime. Astfel se vor coace uniform si vei evita situatia cand unele dintre ele se ard, iar altele sunt necoapte in interior.

7. Nu reglezi corect temperatura cuptorului

Daca ai un cuptor electric caruia ii poti seta direct temperatura, aproape ca mergi la sigur (trebuie totu? I sa verifici sa nu se usuce prajiturile). Daca ai unul pe gaz, e bine sa stii ca, in retete, 240ºC e temperatura teoretica maxima si ca 100ºC e cea minima. Cum majoritatea prajiturilor au nevoie de o temperatura de 180ºC, lasa focul pe treapta medie si prajiturile se vor coace corect. Stii ca ai un cuptor cu nabadai? Daca nu vrei sa dai banii pe unul nou, e foarte important sa ii cunosti hachitele, iar aici doar experienta te poate ajuta. Eu imi fac cozonacul tot in cuptorul bunicii. Are o usa subreda si mi-a dat multe batai de cap, dar acum nu m-as grabi sa renunt la el.

8. Lasi prajiturile sa se raceasca in tava

Cel mai bine este sa le racesti pe un gratar pentru prajituri, cu exceptia cazului in care reteta are alte specificatii. Cand le lasi la racit in tava, pot face condens si pot capata o textura umeda, in loc de cea crocanta sau pufoasa pe care o doreai. (sursa: obiectiv.info)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img