marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Sindicatul Bibliotecii Nationale a Romaniei si Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei organizeaza vineri, intre orele 08.00 si 18.00, o greva japoneza, in semn de protest fata de prevederile HG 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia o treime din cladirea institutiei.

 Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la acest protest sunt chemati sa participe toti salariatii Bibliotecii Nationale a Romaniei, care vor purta o banderola alba pe brat. Tot in semn de protest, participantii sunt chemati in aceeasi zi, in Atrium, in intervalul orar 12.00 – 12.10, la o „intrunire a tacerii”. Fiecare persoana este rugata sa vina cu o carte, un notebook, un laptop, un smartphone.

Prin Hotararea de Guvern 862 /2013, Ministerul Culturii preia, in administrare directa, o treime din spatiul Bibliotecii Nationale a Romaniei – 65% din spatiul public.

De asemenea, Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei a organizat pe 28 februarie, in Atriumul institutiei, dezbaterea publica „Biblioteca Nationala – spatiul democratic al culturii si cunoasterii”, eveniment la care au participat poeta si prozatoarea Ana Blandiana, fostul ministru al Lucrarilor Publice Nicolae Noica, scriitorul Sorin Lavric, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, Mircea Regneala, scriitorul Romulus Rusan si directorul Bibliotecii Nationale Bucuresti, Elena Tirziman. De asemenea, la eveniment a fost prezent parintele Serbanescu, consilier cultural patriarhal, care a citit mesajul patriarhului Daniel pentru aceasta dezbatere. Moderatorul evenimentului a fost Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Dezbaterea de la Biblioteca Nationala a Romaniei s-a desfasurat in contextul in care, in urma „H.G. nr. 862/ 6 noiembrie 2013, o parte din spatiile destinate salilor de lectura, depozitelor, serviciilor tehnice, birourilor, precum si spatiile destinate evenimentelor culturale, stiintifice, educationale si profesionale, inclusiv spatii destinate cititorilor trec in administrarea Ministerului Culturii, punand biblioteca in imposibilitatea exercitarii functiilor sale nationale cu care a fost investita prin Legea Bibliotecilor nr. 334/2002, cu modificarile ulterioare”.

Prezenta la eveniment, Elena Tirziman, directorul Bibliotecii Nationale, a mentionat ca noua cladire a Bibliotecii Nationale a fost rezultatul unei investitii de care s-a ocupat Ministerul Culturii, contractul fiind realizat de minister, Biblioteca Nationala avand statutul de beneficiar. „Ministerul Culturii prin UMP – Unitatea de Management al Proiectului – a fost titular pe obiectivul de investitii Biblioteca Nationala, dar beneficiar e Biblioteca Nationala a Romaniei”, a declarat directorul bibliotecii pentru MEDIAFAX.

Biblioteca Nationala a Romaniei are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea si punerea in valoare a patrimoniului documentar national, precum si a fondului Romanica, ce reuneste documente aparute in strainatate, referitoare la Romania si la poporul roman, publicatii ale autorilor romani aparute in strainatate in orice limba, publicatii in limba romana ale autorilor straini aparute in strainatate, se arata pe site-ul institutiei. De asemenea, Biblioteca Nationala a Romaniei organizeaza Depozitul Legal, principala sursa documentara in ceea ce priveste cunoasterea culturii si civilizatiei romanesti si asigura accesul liber la colectiile sale – parte esentiala a memoriei poporului roman – atat generatiei de azi, cat si celor viitoare, in scop de educare, cercetare, studiu si informare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite