duminică, 14 aprilie, 2024

Grupul german E.ON a investit 1,7 miliarde euro in Romania, in ultimii 15 ani, in modernizarea retelelor de distributie si dezvoltarea de solutii energetice

Distribuie:

Publicat:

Grupul german E.ON a investit 1,7 miliarde euro în România, în ultimii 15 ani, în modernizarea reţelelor de distribuţie şi dezvoltarea de soluţii energetice, astfel că din 2005, de la intrarea pe piaţa din România, au fost modernizaţi peste 8.290 km de reţea de gaze naturale (jumătate din lungimea totală a reţelei preluată la privatizare) şi circa 6.450 km de reţea de energie electrică, anunță news.ro.

”Din 2005, de la intrarea pe piaţa din România, au fost modernizaţi peste 8.290 km de reţea de gaze naturale (circa 50% din lungimea totală a reţelei preluată la privatizare) şi circa 6.450 km de reţea de energie electrică. Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a fost extinsă pe o lungime de 1.795 km, iar cea de distribuţie a energiei electrice a fost extinsă pe o lungime de circa 2.350 km, facilitând racordarea de noi consumatori”, arată compania într-un comunicat.

Anul acesta se împlinesc 15 ani de când E.ON a preluat fostele distribuţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice, Distrigaz Nord şi Electrica Moldova.

”În toţi aceşti ani am făcut faţă multor provocări şi am devenit mai puternici. Am transformat societăţile preluate în companii moderne orientate spre client şi am dublat valoarea afacerilor, astfel că în 2019 cifra de afaceri consolidată a atins aproape 1,3 miliarde de euro”, a declarat Manfred Paasch, directorul general al E.ON România.

În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3,2 milioane de clienţi, cu aproximativ 650.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate şi asigură energie şi gaze naturale în peste 3.600 de localităţi.

”118 staţii de transformare a energiei electrice din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în SCADA. Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea şi integrarea totală a 13 staţii. În ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, circa 320.000 de contoare inteligente”, informează compania.

Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126 milioane de lei.

E.ON a investit 1,1 miliarde de euro doar în modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate din 2005 până în 2019, alţi circa 375 milioane euro fiind alocaţi pentru perioada 2020-2023.

”În reţelele de energie electrică vor fi investiţi 210 milioane euro pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare şi racordarea de noi consumatori. Totodată, pe partea de gaz sunt prevăzute investiţii de 165 milioane euro, în principal pentru înlocuirea conductelor si branşamentelor, extinderea reţelei şi contorizare. Provocarea majoră a acestor ani a fost trecerea de la statutul de furnizor tradiţional de energie electrică şi gaze naturale la cel de companie de soluţii energetice orientată spre inovare şi digitalizare”, mai arată compania.

De asemenea, E.ON a intrat pe piaţa de e-mobility şi este acum şi în România un furnizor de soluţii de mobilitate pentru toate categoriile de clienţii. În cadrul proiectului NEXT-E, finanţat din fonduri europene, compania are 16 staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice funcţionale dintre cele 19 care îi revin.

Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu peste 14,5 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 316.000.

E.ON a contribuit la bugetul de stat şi bugetele locale cu 2,3 miliarde de euro prin taxele şi impozitele plătite în 15 ani. Numai anul trecut valoarea achiziţiilor companiilor din grup, fără a lua în calcul gazele naturale şi energia electrică achiziţionată, au avut o valoare de peste 1,5 miliarde lei, din care 96% au fost achiziţii de bunuri şi servicii de la furnizori români.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img