Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si inspectoratele scolare judetene vor putea solicita, din august, bani europeni pentru acordarea de rechizite scolare copiilor dezavantajati din invatamantul de stat prescolar, primar si gimnazial, reiese dintr-un ghid publicat de autoritati pe fonduri-ue.ro.
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, lanseaza in consultare publica Ghidul Solicitantului ‘Precaritate materiala de baza: lipsa materialelor scolare’, pentru un proiect in valoare de 6,75 milioane euro prin care vor fi acordate rechizite scolare copiilor dezavantajati din invatamantul de stat prescolar, primar si gimnazial, la inceputul anului scolar 2017/2018. In cadrul apelului de proiecte aferent acestui ghid, care va fi deschis in sistemul informatic MySMIS2014 la inceputul lunii august, solicitantul eligibil este Ministerul Educatiei Nationale, in parteneriat cu inspectoratele scolare din intreaga tara’, se arata in document.
Propunerile sau observatiile se pot transmite pana la data de 4 august 2017.
‘Organizatiile partenere, respectiv inspectoratele scolare, vor organiza procedura de achizitie publica, conform prevederilor legale aplicabile. Procedura de achizitie se va organiza pentru furnizarea de materiale scolare, avand transportul asigurat pana la depozitele puse la dispozitie de catre inspectorate’, mentioneaza sursa citata.
Distribuirea catre copii se va face la sediul gradinitelor si scolilor, care se vor asigura ca livrarea sa nu puna destinatarul final ‘intr-o situatie de stigmatizare’. Pentru copiii prescolari, rechizitele vor ramane in gradinita, urmand sa fie folosite de acestia pentru activitatile de la grupa.
Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) are o alocare totala de peste 518 milioane euro si are in vedere reducerea saraciei extreme prin distribuirea de alimente de baza (sub forma de pachete alimentare si mancare preparata), de materialele scolare pentru copii, trusouri pentru nou-nascuti, articole de imbracaminte si incaltaminte si produse de igiena catre persoanele cele mai defavorizate.
Conform informatiilor din ghid, din datele Eurostat pentru 2012 rezulta ca ponderile cele mai ridicate ale copiilor (0-17 ani) care traiesc in saracie se afla in Romania (52,2%).
‘Romania are o rata scazuta de frecventa scolara in ciclul primar si secundar. Neinscrierea la scoala este de 1,5-2% in cazul copiilor de 8 ani si creste pana la 5-6% in cazul copiilor de 10 ani. Principala cauza a abandonului scolar este cea economica. Ministerul Educatiei Nationale estimeaza ca doar 32% dintre copiii de etnie roma sunt inscrisi la gradinita, fata de media nationala de 77%, lucru cauzat in mare parte de lipsa hainelor potrivite, precum si a rechizitelor si a gustarii zilnice. In Romania, 19% din populatia angajata traieste sub pragul riscului de saracie, comparativ cu 9,1% in UE 28 (Eurostat). Acest tip de saracie depinde de numarul de copii, de existenta unui singur parinte prost platit sau a unui cuplu cu copii in care doar o persoana este angajata, de regula pe un salariu mic’, mentioneaza sursa citata.