vineri, 29 septembrie, 2023

GUVERNUL PONTA 3 va fi anuntat azi, la ora 16.30.Scandalos,UDMR primeste Mediul si Cultura

Distribuie:

Publicat:

Nasterea guvernului Ponta III nu a fost una simpla. Negocierile au fost complicate, in special pe tema Ministerului Sanatatii. Premierul Victor Ponta a precizat totusi ca noul Executiv va fi anuntat luni, la ora 16.30. In prealabil, la ora 15.00, va fi semnat protocolul cu UDMR, care va primi Ministeriul Mediului si pe cel al Culturii.

GUVERNUL PONTA 3. Protocolul USD cu UDMR va fi semnat luni, la ora 15.00, iar noul Guvern va fi anuntat tot azi, la ora 16.30, relateaza Realitatea TV.

Surse citate Realitatea TV anuntau, mai devreme, ca negocierile au intrat in impas, deoarece USD nu dorea sa cedeze maghiarilor Ministerul Sanatatii. In cele din urma, UDMR a primit Ministeriul Mediului si pe cel al Culturii.

Care ar fi echipa probabila a guvernului Ponta 3:

GABRIEL OPREA – ministrul Afacerilor Interne si vicepremier.
MIRCEA DUSA – ministrul Apararii Nationale
TITUS CORLATEAN – ministrul Afacerilor Externe
ROBERT CAZANCIUC – ministrul Justitiei
EUGEN TEODOROVICI – ministrul Fondurilor Europene
LIVIU VOINEA – ministrul Finantelor Publice (comaseaza finantele cu bugetul)
LIVIU DRAGNEA – ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si vicepremier
DAN SOVA – ministrul Marilor proiecte si transporturi (vor fi comasate)
NICOLAE BANICIOIU – ministrul Sanatatii
ATTILA KORODI – ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice
REMUS PRICOPIE / MIHNEA COSTOIU – ministrul Educatiei Nationale
MIHNEA COSTOIU / reprezentant PC – ministru delegat – Ministerul Cercetarii
KELEMEN HUNOR – ministrul Culturii si vicepremier
DANIEL CONSTANTIN – ministrul Agriculturii, Apelor si padurilor (prin comasare)
LIVIU POP / FLORIN IORDACHE / ALEXANDRU CORDOS – ministrul Muncii
BEBE IONICA – ministrul Comunicatiilor
CONSTANTIN NITA / IULIAN IANCU – ministrul Energiei (comasat cu Ministerul Economiei)
MIHAI STURZU – ministrul Tineretului si Sportului
CODRIN SCUTARU / reprezentant PC – ministru delegat Pentru Relatia cu Parlamentul

Situatia privind componenta, programul si structura noului Guvern totusi incerta, dupa numeroasele declaratii facute duminica de presedinte, de premier si de UDMR, ramanand de vazut daca si cum se va ajuge la o intelegere, precum si daca premierul Victor Ponta va putea ramane in functie, potrivit Mediafax.

Duminica dimineata, presedintele Basescu a introdus pe agenda publica doua subiecte importante legate de formarea noului Guvern, prin declaratiile facute, in contextul evolutiilor din Ucraina, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata ProTV.

Basescu a spus ca daca se merge in Parlament cu un nou program de guvenare, atunci este vorba despre un nou Guvern, fiind nevoie inclusiv de o noua desemnare de premier, in urma unor consultari, pentru ca acum nu mai exista USL, care a luat peste 50% la alegerile din 2012.

El a mai spus ca nu il va desemna pe presedintele PSD in fruntea noului Cabinet. El a precizat si ca va ataca la CC o eventuala hotarare a Parlamentului privind investirea unui nou Guvern, cu un nou program, condus tot de Victor Ponta fara ca acesta sa fi fost desemnat din nou.

De asemenea, el a mentionat ca se teme de existenta unui protocol secret Ponta-UDMR, care sa functioneze in spatele programului de guvernare asumat in Parlament. “Acum se modifica programul de guvernare, pentru ca UDMR va cere sa fie introdusa in programul de guvernare Legea minoritatilor, va avea probleme cu insemnele locale si dreptul de arborare a steagurilor minoritatilor, va vrea utilizarea limbii materne in sanatate si in institutiile centrale, uitand ca orice cetatean roman indiferent de etnie trebuie sa cunoasca limba nationala, va cere modificari la Legea referendumului in asa fel incat comunitatile locale sa poata declansa referendumuri care sa fie valide….e o lista intreaga care modifica programul Guvernului”, a explicat Basescu.

Presedintele a sustinut ca noul program al Guvernului va “suferi modificari consistente”, precizand ca stie cateva elemente care vor fi sustinute de UDMR si nu ar vrea sa se ajunga la un program de guvernare care are “in spate un protocol secret”.

El a criticat solicitarile “uneori excesive” ale UDMR legate de comunicarea pe care autoritatile ar trebui sa o faca in limba maghiara. “Ma intereseaza ca in programul de guvernare sa fie reflectata complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru ca uneori solicitarile UDMR sunt excesive, daca privim la istoria acestor solicitari, eu fiind unul dintre politicienii care sustin drepturile minoritatilor in limitele standardelor europene, dar in niciun caz solicitari excesive. Sper sa nu indrazneasca sa mearga mai departe, in sanatate sa se poata adresa in limba maghiara. Eu sunt de acord, dar adreseaza-te cu translator frate, pentru ca altfel medicii care termina la Bucuresti nu pot lucra in Covasna, Harghita si prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil asa ceva”, a declarat Basescu.
Seful statului a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor sa li se raspunda in limba materna de catre autoritatile centrale. “Uite, au un presedinte care nu vorbeste limba maghiara, dar suntem in Romania si limba oficiala a statului roman este limba romana”, a mai spus seful statului.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca noul Cabinet va continua cu programul de guvernare al USL, astfel ca nu exista niciun rol al presedintelui in actuala procedura de investire a Guvernului. Potrivit lui Ponta, declaratiile presedintelui Traian Basescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice si fara nicio baza constituionala, deoarece in Parlament va fi schimbata compozitia politica, nu si programul. El a aratat ca schimbarea compozitiei politice va fi facuta conform articolului 85 din Constitutie, in timp ce mandatul premierului inceteaza in conditiile articolului 110.

La randul sau, presedintele i-a raspuns premierului sa ii citeasca declaratiile cu atentie. El si-a nuantat afirmatiile, precizand ca se va consulta cu specialisti pentru a vedea daca Guvernul poate fi investit, in aceste conditii, cu acelasi premier in functie. De asemenea, Basescu a spus ca analizeaza posibilitatea atacarii la CC a deciziei Parlamentului.

Si vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, i-a raspuns presedintelui, declarand corespondentului MEDIAFAX ca i se pare “putin ciudat” ce a afirmat Traian Basescu si subliniind ca s-a uitat si el in Constitutie si nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.

“E putin ciudat, stiu ca presedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, cand se banuia ca urmeaza sa discute cu noi, pentru ca altfel ar fi avut o majoritate foarte fragila. M-am uitat in Constitutie, din punct de vedere constitutional, eu nu vad niciun impediment, daca nu e un nou program de guvernare. Va fi acelasi. Cred ca noul guvern, cat de urgent trebuie sa se formeze. Daca va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea in seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitari care nu exced programul de guvernare, in spiritul documentelor semnate de Romania, precum Carta limbilor minoritare si regionale. Presedintele ar trebui sa stie asta, pentru ca cunoste bine zona secuimii”, a spus Borbely. El a aratat ca, in cazul in care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, “va fi protocol intre partide”, mai ales ca “au mai fost precedente”.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminica, pentru “Gandul”, ca protocolul pe care il va semna cu USD nu va fi unul secret, asa cum a acuzat Traian Basescu, documentul avand un capitol despre minoritati care “contine tot ce este important”. “Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minoritati si contine tot ce este important”, a precizat Kelemen, contactat de “Gandul”.

Premierul Ponta a declarat, apoi, la Romania TV, infirmand informatii pe surse potrivit carora UDMR va sprijini Guvernul doar din Parlament, ca Uniunea va intra la guvernare si va avea portofolii de ministri.

Ulterior, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca va face tot ce tine de el pentru o instalare constitutionala a Guvernului si pentru respectarea Constitutiei, el mentionand ca face si o sugestie: “Cititi Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate”.

Seara, la B1TV, Basescu a explicat ca in programul de guvernare aprobat in Parlament dupa alegerile din 2012 se vorbeste despre “guvernarea USL”, iar USL nu mai exista, deci este nevoie de un nou program de guvernare. El a citat din programul de guvernare, in care se facea referire la “Guvernul USL”. “Problema unui nou guvern in configuratia anuntata de premier este ca pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeste de USL, iar acum unul din partidele din USL a iesit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR si nu este USD plus PNL”, a precizat Traian Basescu, adaugand ca in programul de guvernare este mentionat de 13 ori USL ca fiind “forta politica ce-si asuma sustinerea guvernului pentru atingerea obiectivelor”.

“Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intra in guvernare, UDMR”, a subliniat seful statului. “Aici au fost si putin imprudenti: cand ai o alianta la ce tii neaparat sa nu vorbesti numai de Guvern in programul de guvernare, sa introduci USL ca factor activ in realizarea programului de guvernare”, a mai spus Basescu.

Potrivit lui Basescu, daca premierul vine cu un alt program de guvernare in Parlament, in care nu se mai vorbeste de USL, stie ca este vorba despre un nou Guvern.

De asemenea, Basescu a precizat ca se va consulta, luni, cu specialisti pentru a vedea conditiile in care noul Guvern poate fi instalat fara incalcarea Constitutiei, mentionand ca USL, care a castigat peste 50% la alegeri, nu mai exista, iar mai corect ar fi ca premierul sa predea mandatul.

Tot duminica seara, presedintele a reluat afirmatia potrivit careia ii este frica sa nu existe un protocol secret facut de Victor Ponta cu UDMR pentru noul Guvern. El a mentionat ca premierul pare a fi specialist in astfel de lucruri, pentru ca a existat un astfel de protocol in 2012 privind intrarea UDMR la guvernare. “Mie mi-e teama de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. A avut un protocol secret cu UDMR si am aflat dupa alegeri ca exista, prin care UDMR-ul sa vina la guvernare, in 2012, dupa alegeri, a fost un protocol secret (..) si a mai existat un protocol secret despre care am aflat zilele astea, prin care functia de presedinte al Senatului nu era a liberalilor, ci a PC-ului”, a spus presedintele.

Seful statului s-a referit si la “revendicarile UDMR pentru limba maghiara in sanatate, sau arborarea insemnelor care nu au nimic cu statul roman, ceea ce este inadmisibil”. “Nu poti sa urasti atat de mult statul asta incat sa nu vrei sa ii arborezi insemnele pe o institutie publica, pe o primarie. Manifestarea de dispret este dincolo de niste limite care pot fi acceptate in orice stat civilizat. I-as ruga pe cei care nu vor sa respecte insemnele statului roman, pe UDMR, sa mearga in Franta, sa faca un exercitiu din asta, sa vada in cate minute ar fi arestati acolo. Sa dea ei jos steagul de pe primaria Parisului. (..) Au ajuns la niste exagerari intolerabile”, a mai comentat Basescu.
Seful statului a mentionat ca teama lui este ca premierul Victor Ponta, in diseprarea de a-si face o majoritate pe care a pierdut-o pe mana lui, va ceda si vor exista tot felul de protocoale secrete.

Presedintele a tinut sa le transmita celor de la UDMR ca “legile statului roman sunt obligatorii si pentru minoritati”. “Eu va asigur ca voi fi foarte atent daca exista un astfel de protocol sau nu”, a conchis seful statului.
El a mai spus ca si in UDMR exista coruptie si ca s-ar putea ca Uniunea sa sprijine PSD intr-un demers de adoptare a legilor initiate “in martea neagra” din decembrie 2013. Pe de alta parte, Basescu a spus ca Guvernul ar putea fi mai stabil, pentru ca in relatia cu UDMR este greu pana te negociezi cu liderii formatiunii, iar apoi acest partid, intre conducatorii caruia se numara si Verestoy Attila, pe care l-a numit “Drujba lui Dumnezeu”, devine un partener de incredere.

Duminca erau asteptate negocieri intre USD si UDMR pentru formarea noului Guvern, discutiile vizand structura, componenta si programul de guvernare, astfel incat pana marti Cabinetul post-USL sa treaca de Parlament. Aceste negocieri au fost amanate insa pentru luni.

Ramane de vazut in ce masura PSD si UDMR vor avea negocieri eficiente, daca Parlamentul va putea fi determinat sa ia o decizie in mod rapid privind noul Cabinet, precum si pozitia sefului statului in legatura cu aceste evolutii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img