Jocurile de noroc au un rol extrem de important în ceea ce privește mai multe aspecte sociale, mai ales într-o perioadă când totul este monitorizat, interpretat și argumentat. Acum vorbim despre secolul vitezei, când nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, când totul este nebunesc și orice contează, când se promovează un stil de viață sănătos și asumat. Deci, cu siguranță nu se poate neglija nimic din ceea ce înseamnă gambling și gaming, pentru că toate aceste activități impactează odată individual în ceea ce privește persoana implicată în joc, cât și asupra comunităților, care trebuie să facă față unor provocări.
Dacă o dată se poate discuta despre aspectele pozitive, care înseamnă câștiguri și dezvoltare, mai există și aceste detalii mai puțin fericite, când pierderile și dependența conferă diverse situații incomode și neplăcute, care necesită implicare pentru a se rezolva. Sigur, putem discuta mult despre vicii și despre cum distrug oamenii pentru că oferă promisiuni false, însă de cele mai multe ori jocul făcut responsabil stă chiar în fiecare persoană în parte, care trebuie să fie rațională, cumpătată și să nu se încreadă în superstitii, în diverse zvonuri (nici cele de sport nu funcționează, cum ar fi ponturi tenis), ci doar un puterea de care fiecare dintre noi suntem capabili. Ca să nu ne mai pierdem în prea multe detalii, ce vrem să povestim mai jos este cum industria afectează sau bucură o persoană – pentru că este ceva mai mult decât ce se vede la prima vedere.
Jocurile de Noroc și Sănătatea Mentală
Hai să începem cu începutul – există probleme când vorbim despre pariuri și jocurile de noroc? Da, atunci când acestea îți afectează stilul de viață, sănătatea și relațiile personale și profesionale. De asta este important să existe un echilbru între distracție și stat, cât pentru a nu se dezvolta dependență pentru niciunul dintre aceste fenomene de la cazinouri. Esențial este să se pună accent pe sănătatea minții, pentru că doar așa poți fi capabil să fii în control – însă dacă deja ai slăbiciuni în direcția asta, cum ar fi depresie, stres sau anxietate, s-ar putea ca lucrurile să fie ceva mai complicate și să iei mai degrabă decizii impulsive decât raționale, ba chiar intensificand orice frustrări care deja erau cumulate.
Așadar, fii atent la ce nevoi ai, nu te grăbi să iei decizii mânat de dorința de a demonstra ceva cuiva sau în goana de a-ți mângâia orgoliul, și joacă doar pentru relaxare, niciodată pentru a recupera pierderi pe care oricum nu le-ai putea recupera, pentru că intri într-un cerc vicios în care te afunzi tot mai mult. Deci, ce încercăm să spunem este că nu trebuie să începi să joci dacă deja te afli într-o postură fragilă, iar chiar dacă este ceva de moment și ești într-o stare de nervozitate, cu atât mai puțin ar trebui să fii mânat de dorința de a investi bani în ceva.
Efectele Pariurilor Sportive
Cu siguranță că experimentam de-a lungul unei zile schimbări de comportament, ne lăsăm influențați de o stare de moment, am trăit ceva care ne-a bucurat sau ne-a întristat, am aflat o veste, am citit ceva – sunt diverse lucruri care ne pot afecta.
Plasezi pariuri și experimentezi plăcerea – lucru pe care vrei să-l retrăiești -valoarea stării tale crește temporar și revine la normal după aceea. Totuși, dacă jocurile devin compulsive, starea ta ar putea scădea, chiar și atunci când nu joci, ceea ce poate duce la amărăciune apoi. Totul este cap un carusel… unul care te urcă și te coboară, care îți consumă timpul, viața, resursele, iar controlul trebuie să fie doar la tine.
Dacă ești în căutarea unei soluții de a face față unei zile stresante, poate că ar fi o idee mai bună să alegi ceva mai puțin “costisitor”, decât pariurile sportive, care te pot adânci într-o stare neplăcută, dacă înregistrezi doar pierderi. Printre lucrurile care ar trebui să-ți dea de gândit, se numără:
- cheltuiești mai mult decât îți permiți
- te îndatorezi la mai multe persoane
- ești tot mai irascibil
- preferi să te joci sau să faci pariuri, decât orice altceva ține de muncă sau familie și prieteni
- te folosești de o vizită la cazino ca să faci față unor probleme reale, decât să le înfrunți
- îi minți pe cei dragi în ceea ce privește activitatea
- nu recunoști și nu cunoști faptul că ai o problemă
- refuzi ajutorul atunci când ți se atrage atenția
- îți schimbi stilul de viață
Impactul economic și social al pariurilor și jocurilor de noroc
Există cinci efecte negative majore ale jocurilor de noroc asupra economiei, fiecare cu o importanță la fel de mare și despre care ar trebui să se discute tot mai des pentru conștientizarea acestora:
- impactul canibalizării se referă la reducerea activității economice a altora atunci când o nouă activitate vine într-o comunitate, mai exact disponibilitatea unor persoane de a fi mai investite în gambling decât în orice alte bunuri și servicii
- suplimentarea cheltuielilor publice se referă la investiții extra în acest domeniu. Cum ar fi reglementarea lor, care înseamnă implicit și contracararea veniturilor fiscale ce pot fi generate din legalizarea, supravegherea și monitorizarea activității care presupun noi costuri, toate acestea putând fi spre deloc productive pentru comunități,l
- creanţa sau îndatorarea pariurilor și jucătorilor, fără a mai ține cont de viitor și de prioritizarea cheltuielilor, ajungându-se până la falimentare
- economiile risipite ale unor persoane care au făcut compromisuri ani de zile
- spălarea banilor, lucru care ar putea rezulta din jocurile de noroc interactive legalizate și care automat implică mutarea unor fondurilor provenite din activități ilegale într-o formă care este mai puțin suspectă pentru autoritățile de aplicare a legii.
Impactul social al jocurilor de noroc poate varia de la pierderea productivității, faliment, crimă, sinucidere, boală, abuz, divorț și separare, servicii sociale și costuri de tratament. Este de notat că acestea nu se limitează la jucătorul cu probleme, afectându-i și pe cei mai apropiați, cum ar fi soții, copiii, membrii familiei extinse sau prietenii apropiați.
Concluzie
Indiferent de poziția pe care o ai în această industrie, că ești dezvoltator sau jucător, un lucru este cât se poate de clar și valabil în egală măsură: trebuie să te supui reglementărilor guvernamentale. Iar tot ce tine de autorități înseamnă o conștientizare mai mare a gradului de implicare pe care ar trebui să-l demonstreze, ceea ce înseamnă că în viitor s-ar putea ca reglementările să fie mai atent luate, astfel încât să conteze și ce se întâmplă cu toate părțile care participă. Sigur, fără să se renunțe la distracție!