joi, 30 mai, 2024

Incendiul de la Notre Dame. Ce ii cer lui Macron peste 1000 de experti in patrimoniu

Distribuie:

Publicat:

Peste o mie de experti in patrimoniu i-au trimis presedintelui Emmanuel Macron o scrisoare deschisa in legatura cu lucrarile de refacere a catedralei Notre-Dame din Paris.

Expertii i-au cerut presedintelui Emmanuel Macron sa evite “precipitarea” in ceea ce priveste restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris si sa nu incalce regulamentele din domeniul protejarii patrimoniului.

“Sa nu inlaturam complexitatea gandirii care trebuie sa inconjoare acest santier, in spatele unui afisaj al eficacitatii”, au declarat 1.170 de arhitecti, experti in conservare si profesori francezi si din strainatate in acest text publicat online in editia de duminica a cotidianului Le Figaro.

“Sa ne acordam timpul necesar pentru a gasi calea cea mai buna si, atunci, da, vom fixa un termen ambitios pentru o restaurare exemplara”, au pledat ei.

Presedintele Frantei a promis ca va reconstrui in cinci ani catedrala Notre-Dame, o bijuterie a artei gotice, distrusa partial de un incendiu in urma cu doua saptamani.

emnatarii textului, printre care s-a aflat si expertul in conservarea monumentelor nationale Laurent Alberti, critica alegerea guvernului francez de a adopta pentru acest santier un proiect de lege ce autorizeaza derogari de la normele de protectie patrimoniala, informeaza Agerpres.

“Alegerile pentru restaurarea monumentului trebuie sa se faca avand o abordare scrupuloasa, bine gandita, a deontologiei”, au adaugat ei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img