marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Cea mai inalta instanta judiciara din Coreea de Sud a aprobat vineri destituirea presedintei Park Geun-Hye, obligata sa paraseasca scena politica in urma unui rasunator scandal de coruptie, scrie presa internationala si Agerpres.

Actiunile lui Park GeunHye au adus o grava atingere spiritului (…) democratiei si statului de drept”, a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Lee Jung-Mi. „Presedinta Park Geun-Hye (…) a fost concediata”, a anuntat el. 

Decizia unanima a judecatorilor Curtii, care au validat astfel destituirea, la 9 decembrie, a lui Park Geun-Hye de catre Adunarea nationala, constituie punctul culminant al acestui scandal politic cu numeroase rasturnari de situatie.  In urma hotararii, Park Geun-Hye trebuie sa plece de la Casa Albastra, resedinta prezidentiala, iar in termen de 60 de zile vor fi organizate alegeri anticipate pentru functia suprema in stat. 

Park Geun-Hye, primul sef de stat sud-coreean destituit in acest fel, isi pierde imunitatea prezidentiala, ceea ce o va expune la eventuale puneri sub acuzare. 

Scandalul s-a concentrat asupra unei vechi prietene si confidente a presedintei, Choi Soon-Sil, deferita justitiei pentru ca a cerut milioane de dolari marilor grupuri industriale. 

Curtea Constitutionala a fost de parere ca Park Geun-Hye a incalcat legea deoarece i-a permis prietenei sale sa intervina in treburile statului. 

„Presedintele trebuie sa uzeze de puterea sa in conformitate cu Constitutia si legile, iar detaliile activitatii sale trebuie sa fie transparente, pentru ca poporul sa ii poata evalua activitatea. Dar Park Geun-Hye a ascuns complet interventiile lui Choi Soon-Sil in treburile statului, le-a dezmintit cand au aparut banuieli si chiar i-a criticat pe cei care au emis aceste banuieli”, a mai mentionat decizia instantei sud-coreene.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite