O mama care era sa-si piarda bebelulusul nascut prematur avertizeaza femeile sa fie atente la infectia care i-a provocat nasterea prea devreme.
Amanda Butler, in varsta de 42 de ani a avut o sarcina normala pana in saptamana 25 cand i s-a rupt apa. Callum, fiul sau cantarea la nastere doar 708 grame, avea pielea translucida, iar medicii ii dadeau putine sanse desupravietuie.
In saptamanile si lunile care au urmat, bebelusul a suferit o operatie la inima, o punctie lombara, o operatie cu laserul la ochi si 10 transfuzii de sange.
Amanda Butler a descoperit mai tarziu ca nasterea prematura a fost provocata de o infectie comuna numita vaginoza bacteriana (VB).
VB afecteaza una din trei femei, fiind de doua ori mai intalnita decat candidoza. Apare atunci cand exista un dezechilibru al bacteriilor din vagin si provoaca miros neplacut. Daca nu este tratata, boala poate cauza probleme de fertilitate, risc crescut de a lua o infectie cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau clamidia.
Femeile insarcinate care au vaginoza bacteriana sunt de sase ori mai predispuse sa sufere un avort spontan sau nastere prematura.
Una dintre cele mai mari probleme in cazul VB este ca in multe cazuri nu este diagnosticata, mai ales ca multe femei, cum a fost si cazul Amandei, nici nu au auzit de aceasta boala.
”Am fost furioasa cand am auzit ca nasterea prematura a fiului meu a fost provocata de aceasta boala. A fost prima data cand am auzit de ea”, adaugat Amanda Butler, potrivit doctorulzilei.ro. De aceea, a decis sa-si spuna povestea si sa le avertizeze pe alte femei, ca sa nu treaca prin aceeasi experienta dureroasa
Simptomele vaginozei bacteriene
Foarte multe femei care sufera de aceasta afectiune nu prezinta niciun fel de simptome. Daca simptomele apar, acestea se prezinta sub forma secretiilor vaginale puternic mirositoare. De obicei, secretiile vaginale sunt normale si difera de la o femeie la alta. Daca se observa insa, secretii vaginale care por fi considerate anormale, este necesar un consult medical.
Ce cauzeaza vaginoza bacteriana?
Cercetatorii au inca dificultati in identificarea cauzelor care determina vaginoza bacteriana. Totusi, exista cativa factoricare pot contribui la aparitia acestei afectiuni. Printre acestia se numara: partenerii sexuali multipli, dispozitivele intrauterine, fumatul sau spalaturile vaginale.