Macedonia de Nord se asteapta la anuntarea datei pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana

Publicat:

Macedonia de Nord se așteaptă la anunțarea datei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în luna octombrie, a declarat ministrul macedonean de Externe, Nikola Dimitrov, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a mai declarat că o începere efectivă a negocierilor de aderare i-ar putea convinge pe tineri să nu emigreze.

„Chestiunile importante sunt rezolvate. Dacă această oportunitate nu se va concretiza, acest lucru înseamnă că nu există perspectivă pentru această regiune”, a spus oficialul. „Aceasta ar transmite un mesaj către alți lideri din Balcani cum că nu merită să investești capital politic în reforme”, a adăugat el.

Dimitrov a mai spus că Macedonia de Nord se așteaptă să devină membru NATO în decembrie sau la începutul anului viitor după ce statele membre au semnat Acordul privind aderarea în luna februarie a acestui an. Acordul este în proces de ratificare în statele membre.

Oficialul a mai declarat că dacă țara sa va deveni membru NATO, acest lucru va aduce un element de stabilitate și predictibilitate în Balcani.

Deși nu a putut să spună un termen pentru aderarea la UE, Dimitrov a spus că „procesul (de pregătire pentru aderare, n.r.) este important. Cea mai mare provocare este să ne păstrăm tinerii în țară, deci trebuie să avem o țară europeană, astfel încât ei să aibă un stil de viață european și să nu îl caute în alte părți”.

Fosta republică iugoslavă și-a schimbat anul acesta numele, din Macedonia în Macedonia de Nord, punând capăt astfel unei dispute de peste două decenii cu Grecia în legătură cu numele său. Astfel, prin modificarea denumirii țării, autoritățile de la Atena au încetat să se mai opună aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană și NATO.

Comisia Europeană a recomandat în mod oficial în mai ca Macedonia de Nord să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Țara balcanică a sperat ca acestea să înceapă în iunie, dar Comisia a decis să amâne luarea unei decizii până în octombrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img