Fericirea se citeste pe chipul nostru, iar un zambet larg, sanatos, are rolul lui in starea de bine pe care o aratam. Din pacate, problemele dentare, dintii pozitionati gresit, sau petele galbene pot genera starea de disconfort, iar zambetul nostru va fi primul care va avea de suferit. Din fericire, putem apela cu incredere la medicii stomatologici pentru a corecta oricare dintre problemele amintite, prin tehnici performante, tratamente rapide si eficiente sau corectari permanente, cum ar fi modificarea pozitiei dintilor cu ajutorul aparatelor dentare.
Dr. Roxana Gheorghe, medic dentist specialist in ortodontie si stomatologie generala, de la clinica LLL Dental, ne spune cum decurge un consult ortontic, cand se aplica aparatul dentar si ce e important de stiut inainte de interventie. Cand e indicat sa apelam la aparatul dentar? Atunci cand avem probleme ca inghesuiri dentare, dinti rotiti fata de axul lor normal, pozitionarea lor in afara sau in interiorul celorlalti dinti sau muscatura deteriorata, atunci este cazul sa facem o vizita medicului ortodont. Copii si tinerii care sunt inca aproape de perioada de crestere obtin rezultate spectaculoase cu ajutorul aparatelor dentare, dar si adultii se pot bucura de imbunatatirea zambetului. Este bine sa stiti ca tratamentul ortodontic, pe langa corectarea aspectului dintilor, aduce imbunatatiri majore sanatatii gingiei, a maxilarelor, a muschilor si a articulatiilor de la acest nivel.
Cum decurge un consult ortodontic: Se incepe cu un examen facial si unul intraoral, care vor fi completate de inregistrarea unui mulaj al dintilor, dupa care, in laborator, se va realiza un model de studiu. Acesta are rolul de a ajuta medicul ortodont in stabilirea diagnosticului dar si pentru a inregistra evolutia tratamentului. In acelasi scop, se vor realiza un set de radiografii. Aparatele dentare ortodontice pot fi mobile sau fixe. De obicei, aparatele dentare mobile sunt folosite la copii pentru ghidarea si stimularea cresterii. Aparatele dentare fixe sunt compuse din bracketuri lipite pe fiecare dinte in parte si unite printr-un fir de otel si sunt cel mai des utilizate la adolescenti si adulti. Cu ajutorul lor se obtine alinierea dintilor, iar din punct de vedere estetic, aceste aparate dentare pot fi metalice, ceramice sau din safir.
Ce trebuie sa stim dupa aplicarea aparatului dentar: Dupa aplicarea aparatului ortodontic, pacientul va simti o usoara tensiune pe dinti, va saliva mai mult si va vorbi diferit. Toate aceste senzatii sunt normale si vor disparea in cateva zile de la aplicarea aparatului dentar, fie el mobil sau fix. Controalele lunare sunt foarte importante, deoarece medicul trebuie sa ajusteze regulat aparatul si sa se asigure ca acesta functioneaza corect. Pentru a mentine sistemele aparatului in stare buna de functionare, pacientul trebuie sa perieze corect dintii dupa fiecare masa si sa foloseasca apa de gura recomandata de medicul ortodont. Periodic sunt recomandate sedinte de igienizare profesionala, deoarece aparatul dentar atat cel mobil, cat si cel fix, ingreuneaza igienizarea dintilor acasa.
Ce trebuie sa evitam: Alimentele dulci si lipicioase sau guma de mestecat. Alimentele dure care pot sa se prinda intre sarme sau sa rupa bracketii. / Alimentele cu o concentratie mare de zahar. Ce este important de stiut: la finalul tratamentului ortodontic, dupa purtarea aparatului fix, pacientul va avea nevoie de un aparat de contentie care previne recidiva si mentine dintii in pozitia corecta.