vineri, 19 aprilie, 2024

Invata sa recunosti semnele bolilor aortei

Distribuie:

Publicat:

In cele mai multe cazuri, bolile aortei se pot dezvolta fara sa dea semne pana cand ajung in stadii avansate. Complicatiile bolilor aortei, care de obicei se produc brusc, sunt foarte intens simptomatice si determina prezentarea urgenta la medic. Unele dintre aceste complicatii sunt amenintatoare de viata daca nu sunt recunoscute si tratate de urgenta.

Simptomele bolilor aortei
Principalul simptom al bolilor aortei este durerea. Aceasta este localizata diferit in functie de segmentul bolnav al vasului. Anevrismele de aorta toracica pot da dureri toracice posterioare intre umeri, in timp ce anevrismele de aorta abdominala determina durere de sale. Durerea este surda, permanenta si nu are alte manifestari de insotire. Ea este determinata fie de cresterea rapida, progresiva, a dilatatiei aortei sau de compresia structurilor anatomice din jur, cum este coloana vertebrala.

Complicatiile cele mai grave ale anevrismelor de aorta, cum este disectia acuta sau tromboza acuta, dau dureri intense aparute brusc cu aceeasi localizare, intre umeri sau in zonele lombare. Migrarea cheagurilor din aorta in vasele membrelor inferioare sau ocluzia aortei distale, dau pe langa durerea membrelor inferioare racirea rapida a segmentelor de membre afectate si tulburari de sensibilitate si de mers.

Modalitati de diagnostic
Deoarece simptomele bolilor aortei sunt tardive, deseori diagnosticul se stabileste intamplator la examene medicale imagistice efectuate pentru alta suferinta. De exemplu, anevrismele aortei toracice se descopera la examenul radiologic standard al pieptului in cazul infectiilor respiratorii ocazionale.

Anevrismele aortei abdominale se descopera frecvent la pacienti asimptomatici care efectueaza ecografie abdominala pentru diagnosticul bolilor hepatice sau ale cailor biliare.

Dupa identificarea prin metode simple cum este examenul radiologic al toracelui sau ecografia abdominala, anevrismele de aorta necesita evaluarea diagnostica precisa prin tomografie computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) cu substanta de contrast.

Procedurile poarta numele de angio-CT sau angio-RMN si trebuie efectuate de medici radiologi cu experienta. Astfel aorta se examineaza in intregime de la originea in inima pana la bifurcatia in abdomen cu scopul masuratorilor precise ale dimensiunilor si a raporturilor cu vasele organelor interne.

Pentru a utiliza aceste metode de diagnostic, medicul ar trebui sa suspecteze mai intai prezenta bolilor aortei, fie prin identificarea pacientilor cu risc (de exemplu, barbati fumatori, dupa 55 ani pentru anevrismele de aorta abdominala), fie prin examinarea de rutina a pacientilor cu boli genetice cunoscute (de exemplu, sindromul Marfan pentru anevrismele de aorta toracica).

sursa: doc.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img