Cu atât de multe lucruri care se promovează în ziua de astăzi, pare greu să-ți dai seama care sunt cele care contează cu adevărat în viață. Merită un smartphone un preț de €1000? Ți-ai cumpăra o mașină cu mult mai scumpă decât îți permiți sau una cu un preț corect pentru tine, iar cu diferența de bani să faci un concediu cu familia în care îți vei face o grămadă de amintiri?
Este adevărat și în cazul celor mai populare produse din magazinele online și offline. Acestea sunt actualizate cel mai des cu noi funcții, performanțe mai mari și prețuri pe măsură. Televizoarele, sistemele audio, laptopurile, tabletele și telefoanele mobile sunt printre cele mai intens discutate subiecte în rândul pasionaților de tehnologie. Cu toate astea, apariția noilor modele de la an la an a ajuns să nu mai justifice încă o achiziție.
Piața de telefoane mobile trăiește această încetinire de câțiva ani încoace. Smartphone-urile ajung să fie schimbate la 2-3 ani, făcându-i pe producători să-și mute atenția în dreptul zonei de mijloc a pieței. Este o schimbare pe care am văzut-o și în alte categorii de produse. Alegerile mai cumpătate s-au manifestat și pe piața auto. Cel puțin în România, numărul de înmatriculări ale mașinilor noi a fost în creștere, cu toate că practica comercializării mașinilor second-hand din Europa de Vest este în continuare foarte populară.
Și în cazul televizoarelor am observat o scădere a prețurilor per unitate comercializată. Acest lucru se datorează ieftinirii componentelor, în special a ecranelor LED. Ideea unui smart TV nu mai este la fel de exotică precum în urmă cu câțiva ani. Toate motivele de a cheltui o avere pe următorul tău televizor au fost înlocuite treptat cu modele care sunt capabile să ofere o calitate decentă a imaginii și conectivitate mulțumitoare pentru majoritatea utilizatorilor.
Sunt o mulțime de mărci care se adresează tocmai acestui tip de clienți. Dacă ești în căutarea unui model ieftin, ai putea încerca un televizor Vortex care, la numai 485 de lei, îți oferă o diagonală decentă, de 81 de centimetri, conectivitate suficientă, plus un suport de perete cadou.
Pentru cei care preferă ceva în plus, modelele Star-Light sunt disponibile atât în variante smart, cât și non-smart. Prețurile pornesc de la sub 500 de lei și ajung la aproximativ 700 de lei pentru cele smart.
„Pro: Pret, sistemul de operare Android Contra: Nu excelează la nimic dar este peste mediu din toate privințele ceea ce il face special este sistemul de operare. Ar mai fi contra deconectarea aleatoare pentru 1 secunda de la semnalul wireless (care poate fi remediat printr-un cablu din tv in router), lipsa senzor luminozitate. Update: dupa 1 saptamana de butonat revin cu concluzia finala – este mult peste mediu, deconectarea de la wifi (cam o data pe ora) este remediata singura prin faptul ca reconectarea nu dureaza mai mult de 1 secunda. Lipsa senzorului de luminozitate a fost remediata prin crearea unui profil de culoare pentru vizionarea de seara pentru functia TV iar pentru partea smart am descarcat din AppStore aplicatia Luminozitate si o setez manual de fiecare data. Mult peste mediu. Contra 2: după 2 ani de utilizare nu mai merge aplicația youtube creata pentru android TV doar cea din PlayStore care,la fiecare început de vizionare, se sacadează circa un minut.”
Acesta este un review lăsat unuia dintre televizoarele smart de la Star-Light. Prețul? 649 lei. Și avantajele nu se opresc aici: numărul de conectori crește, iar posibilitățile devin cu mult mai mari decât în cazul unui televizor simplu. Dintr-o dată, pentru aproximativ două plinuri de benzină ai în sufrageria ta un sistem care te conectează la internet, la filmele, serialele și muzica preferate, poate reda fotografiile și cam orice alt conținut din telefonul și din laptopul tău și, de asemenea, are grijă să nu cheltuiești prea mult pe gadget-uri care nu își justifică investiția mai mult de a treia utilizare.
Ce anume te-ar determina să cumperi un televizor mai ieftin? În ce ai investi diferența de bani ce rămân în buzunarul tău?