Investitiile globale in regenerabile s-au triplat in ultimul deceniu

0
73

Investiţiile făcute la nivel global în noi capacităţi pentru producţia energiei regenerabile urmează să atingă 2.600 miliarde de dolari până la finele acestui deceniu, adică de trei mai mult decât în precedentul deceniu, arată un studiu realizat la comanda Programului ONU pentru Mediu, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Această creştere se datorează diminuării dobânzilor în marile economii şi unei reduceri a costurilor, în cazul instalaţiilor fotovoltaice costurile au scăzut cu 81%, în timp ce costurile turbinelor eoliene onshore s-au diminuat cu 46%, iar cel al instalaţiilor offshore au scăzut cu 44% în acest deceniu.

Ţara cu cele mai mari investiţii în regenerabile în acest deceniu urmează să fie China, care a angajat 758 miliarde dolari între 2010 şi mijlocul anului 2019. În aceeaşi perioadă, Europa a investit 698 miliarde de dolari, iar SUA au cheltuit 356 miliarde dolari, se arată în raportul menţionat.

Energia fotovoltaică a atras cele mai mari investiţii în deceniul actual, aproximativ 1.300 miliarde dolari. Graţie acestor investiţiile capacităţile fotovoltaice instalate au crescut de la 25 de Gigawaţi la începutul lui 2010 la 663 Gigawaţi la finele lui 2019.

"Deşi aceste cifre demonstrează un progres uriaş şi de durată, ritmul trebuie să crească. Regenerabilele sunt acum o parte importantă în sectorul de generare a energiei, dar reprezintă doar 26,3% din energia electrică totală produsă, o cifră care scade la 12,9% dar excludem marile hidrocentrale", susţine raportul menţionat. "Subvenţiile pentru combustibili fosili, care se ridică la sute de miliarde de dolari în fiecare an, încetinesc progresul", susţin autorii raportului.

Noi termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 529 de GW au fost adăugate în acest deceniu, faţă de 487 GW de noi capacităţi eoliene şi 438 GW de noi centrale care funcţionează pe bază de gaze naturale.

Acest raport este publicat înaintea summitul pentru clima şi sustenabilitate al Naţiunilor Unite, care va avea loc luna aceasta la New York, la care secretarul general al ONU, Antonio Guterres ar urma să ceară ţărilor să vină cu planuri concrete şi mai ambiţioase pentru combaterea încălzirii globale.