Procurorii DIICOT au primit indicații de la Cotroceni pentru a clasa dosarul de Înaltă Trădare deschis după plângerea depusă de liderul PNL Ludovic Orban pe numele premierului Viorica Dăncilă. Este acuzația pe care o face jurnalistul Ion Cristoiu.
"Ce indicații politice au primit de la Cotroceni procurorii ca să claseze, în fine, Dosarul de Înaltă Trădare?
Vineri, 28 septembrie 2018, pe la prînz, DIICOT a remis presei următorul Comunicat:
„Urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass-media cu privire la cauza penală ce are ca obiect sesizarea formulată de către d-nul Ludovic Orban împotriva d-nei Dăncilă Vasilica, prim-ministru al Guvernului României, Biroul de informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Prin Ordonanţa din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvîrșirea infracțiunilor (urmează enumerarea de rigoare – n.n.) «întrucît faptele nu există».”
Chiar așa cum e, nevolnică, presa noastră n-a putut să nu observe șmecheria din text.
Clasarea dosarului a avut loc joi, 27 septembrie 2018. Într-adevăr reprezentanții mass-media, cum le zice Biroul, au manifestat interes cu privire la cauza penală declanșată de sesizarea lui Ludovic Orban.
O poziție legitimă ivită din premierele absolute înregistrate de Dosarul de Înaltă Trădare:
Pentru prima oară în istoria modernă a României un premier în exercițiu era denunțat la Parchet nu de un nebun, nu de un ins care, neavînd ocupație, face plîngeri penale tuturor Autorităților din Republică, ci de ditamai șeful Opoziției, candidat la funcția de premier, un cetățean despre care nu sînt date c-ar fi luat-o razna.
Pentru prima oară în istoria modernă a Românie, Parchetul General ia în serios un denunț care, exclus fiind să fi fost redactat sub puterea drogurilor sau a consumului excesiv de alcool, apărea ca o manevră politicianistă, una dintre acele inițiative clișeu ale unor politicieni lipsiți de inspirație.
Pentru prima oară în istoria României, deși denunțată de Înaltă Trădare, deși presupusă a fi suspectă într-un dosar in rem, Viorica Dăncilă nu numai că nu e suspendată din funcție, dar mai mult participă la toate ședințele CSAT secrete, are acces la documente confidențiale NATO. Marx scria că prin Europa umbla stafia comunismului. În chip asemănător puteam spune că prin Europa Unită de azi umbla stafia unui premier acuzat de Înaltă Trădare.
Acestei preocupări a presei DIICOT i-ar răspuns în cel mai pur stil adus și impus în postdecembrism de regimul Iohannis:
Cînd a vrut el și mai ales cînd a considerat că e nevoie de întreținerea diversiunii cu Înalta Trădare.
De mirare astfel sintagma urmare a interesului manifestat de presă. În istorica zi a clasării nu s-a manifestat nici un interes. Formula șmechească a fost aleasă pentru a putea ajunge la presă informația cu clasarea dosarului.
Ca de obicei, dezbaterea din presă s-a limitat la consemnarea reacțiilor celor implicați, dar mai ales a celor nimeriți prin studiouri sau la telefon în clipa cînd Comunicatul a ajuns în redacții.
Pentru a înțelege esența acestei decizii a Parchetului se impune a trece în revistă pe scurt evoluția acestei cauze. Mi-e destul de ușor s-o fac.Despre Diversiunea cu Înalta Trădare am scris de multe ori pînă acum sub semnul tezei că ea ne dovedește în chip zdrobitor implicarea Parchetului general în jocurile politice din România, ca de atîtea ori în istoria țării procurorii fiind folosiți pe post de securiști de tristă de amintire", scrie Ion Cristoiu peblogul său.