joi, 25 aprilie, 2024

Ion Cristoiu: Lovit de Guvern si de PSD, Tudorel Toader, ministrul Justitiei, e luat in brate de Klaus Iohannis!

Distribuie:

Publicat:

“Miercuri, 29 martie 2017, seara, dupa prezentarea Raportului de catre Tudorel Toader, premierul Sorin Grindeanu a transmis prin intermediul Biroului de presa un Comunicat din care citam:
„Ministrul Justitiei are autoritatea legala, experienta profesionala si caderea morala pentru a face aceasta evaluare si pentru a recomanda masurile necesare. Premierul a cerut sa fie informat constant in legatura cu rezultatele monitorizarii continue asupra activitatii procurorilor, pe care a decis sa o instituie domnul ministru al Justitiei. De asemenea, premierul considera necesar ca autoritatea statului sa-si respecte competentele constitutionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte sa fie evitate.”
Din cite se stie, desi a criticat anchetarea Guvernului de catre DNA, considerind-o depasire de atributii, ministrul Justitiei a considerat ca nu e oportuna revocarea Codrutei Kovesi.
Dupa opinia mea – si care ar putea sa surprinda, desi ea nu exprima altceva decit nevoia mea de a fi obiectiv cu toata lumea – decizia de a cere revocarea Codrutei Kovesi doar pentru anchetarea OU 13 ar fi nu numai inoportuna, dar si incorecta.
In orice moment Codruta Kovesi ar fi putut invoca doua argumente:
Asa cum a aratat chiar Raportul lui Tudorel Toader, in alte doua cazuri de constatare a unui conflic constitutional CCR s-a limitat la constatarea conflictului, decizind ca el nu trebuie sa se mai repete, fara a cere masuri impotriva institutiilor care au creat conflictul (una dintre ele era chiar Parlamentul).
Cind a declansat ancheta DNA n-avea de unde sa stie ca actiunea va fi declarata neconstitutionala de catre CCR.
E drept, CCR s-a bazat pe interpretarea Constitutiei. Da, dar interpretarea Constitutiei nu e o lege definita prin precizie, ca sa poti acuza DNA ca a incalcat Constitutia cu buna stiinta.
Reactia lui Sorin Grindeanu de miercuri seara a fost corecta. Ea a corespuns pozitiei anterioare a premierului – cea de afirmare a increderii in ministrul Justitiei – si a sesizat momentul de exceptie pe care l-a constituit aplicarea, in fine, a articolului 132 din Constitutie, care proclama autoritatea ministrului asupra procurorilor.
Vineri, 31 martie 2017, premierul Sorin Grindeanu s-a sucit in privinta reactiei fata de Raportul lui Tudorel Toader:
„Am anumite semne de intrebare fata de modul cum a fost prezentat raportul. E o fractura intre corpul raportului si concluzii.”
Nu e prea greu de dibuit ca noua reactie isi are cauza in autoritatea dictatoriala pe care o are Liviu Dragnea asupra lui Sorin Grindeanu.
De aceasta autoritate sau, mai bine zis, de nevoia bolnavicioasa a lui Liviu Dragnea de a arata ca premierul e doar o pedala la bicicleta sa fara lant, am luat cunostinta in mai multe rinduri.
Ca, de exemplu, cind Liviu Dragnea l-a tirit pe ditamai premierul pina la Washington pentru a-l pune in situatia penibila de a sta la coada ca sa se traga in poza cu Donald Trump.
Sau, ca sa dau un alt exemplu, cind l-a tirit pe Sorin Grindeanu pina in Teleorman, punindu-l in situatia penibila de a pescui, desi el, Sorin Grindeanu n-avea nici un chef. Pentru a arata Lumii ca premierul e birjarul muscal si el e cucoana care-l impunge cu virful umbrelei unde si cum sa mine caii Guvernului, Liviu Dragnea a pus pe Facebook pozele cu Sorin Grindeanu – pescar amator, fara a-i cere acestuia permisiunea, cum se cuvine in lumea bunelor maniere.
Mai mult ca sigur, vazind ca premierul are o pozitie nuantata in raport cu el fata de Tudorel Toader, Liviu Dragnea l-a sunat si i-a poruncit sa-l mustruluiasca pe ministrul Justitiei.
Si Sorin Grindeanu s-a executat!
Cine mai avea vreo iluzie ca Sorin Grindeanu va fi premier-premier si nu premierul-intrerupator, pe care Liviu Dragnea apasa pentru ca lumina izbucnita in becuri sa arate romanilor ce tare si mare e el, mai mult ca sigur si-a pus-o in cui.
Noua insa nu asta ni s-a parut cea mai grava semnificatie a noii declaratii a lui Sorin Grindeanu.
Ca Liviu Dragnea si-a permis sa se lepede de ministrul Justitiei mai e de inteles.
Liviu Dragnea e presedintele PSD.
Tudorel Toader nu e membru PSD, ca sa putem spune ca Liviu Dragnea ii e sef.
Dar ca premierul se leapada de un ministru al Guvernului, asta chiar ca nu mai e de inteles.
Un principiu constitutional e solidaritatea membrilor Guvernului.
Ce fel de solidaritate e aia daca insusi premierul cel care raspunde de activitatea Guvernului se leapada de un membru al Guvernului?
Un alt efect al acestei lepadari – daca nu cel mai important – e insa urmatorul:
Lasat de izbeliste de premier si de liderii PSD, Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a beneficiat de sprijinul total al Presedintelui, teoretic adversar al Guvernului PSD.
Miercuri seara, la putin timp dupa prezentarea Raportului, presedintele a pus la cale o intilnire intimplatoare cu presa pentru a se putea pronunta in legatura cu Discursul lui Tudorel Toader.
A avut loc urmatorul dialog:
„Reporter: Cum vi se pare anuntul ministrului Justitiei cu faptul ca nu cere revocarea sefei DNA, dar in continuare cere o monitorizare atenta a sefiilor DNA, DIICOT?
Klaus Iohannis: Da, mi se pare un lucru foarte bun. Daca citim cu atentie Constitutia si legile in vigoare, citim acolo ca Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub ochiul ministrului Justitiei, ceea ce e un lucru bun si chiar ma astept ca domnul ministru sa sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul sef DNA, procurorul sef DIICOT ca sa-si indeplineasca mai bine misiunea.
Reporter: Sa-i si monitorizeze, domnule presedinte, pentru ca vorbea domnul Tudorel Toader de acele incalcari grave ale Constitutiei, pe care le-au facut procurorii si DNA.
Klaus Iohannis: Cu siguranta ii va monitoriza. Asta e in fisa postului, cum s-ar spune (…).
Reporter: Domnule presedinte, asta inseamna ca sunteti de acord ca este nevoie de aceasta monitorizare si ati sesizat si dumneavoastra derapajele procurorilor DNA?
Klaus Iohannis: Nu. Dar daca ministrul Justitiei doreste sa monitorizeze, are tot dreptul sa o faca”.
Amanunte aflate de mine din redactii imi confirma presupunerea ca Klaus Iohannis a tinut neaparat ca miercuri seara sa transmita opiniei publice pozitia sa de sprijinire a ministrului Justitiei.
A facut-o, riscind nitel dezamagirea fanilor DNA, care si-au exprimat miercuri seara furia ca ministrul a anuntat c-o monitorizeaza pe Codruta Kovesi, pentru ei o adevarata blasfemie.
A vrut Klaus Iohannis sa-i dea o mina de ajutor lui Tudorel Toader, lasat de izbeliste chiar de-ai lui?
Nu stim.
Stim insa ca, spre deosebire de premier si de liderii PSD, Klaus Iohannis a sustinut de la inceput dreptul ministrului de a-i evalua pe sefii Parchetului.
Vineri, 17 martie 2017, intr-o alta conferinta de presa provocata tot de Klaus Iohannis, dreptul ministrului la evaluare a fost afirmat cu tarie:
„Reporter: Dar acum se face evaluare la Ministerul Justitiei. Miercuri a avut loc o intilnire cu domnul Augustin Lazar.
Klaus Iohannis: Da, este foarte bine din cind in cind sa se faca evaluari. Ii ajuta pe cei evaluati sa lucreze mai bine.”
Ne aflam in fata unui paradox.
Teoretic, premierul si liderii PSD ar trebui sa fie interesati in revenirea la normalitate in relatia ministrul Justitiei – Minister public.
Intreaga actiune angajata de Tudorel Toader a avut drept principal efect convingerea romanilor ca Ministerul Public nu se constituie intr-o republica autonoma (a Procurorilor) in statul de drept.
Cu toate acestea, premierul si liderii PSD nu l-au ajutat o clipa pe Tudorel Toader in cutezatoarea sa actiune de restabilire a autoritatii ministrului asupra Ministerului Public.
Dimpotriva, dupa ce l-au lasat de izbeliste, in final l-au atacat pentru Raport.
Teoretic, Klaus Iohannis n-are nici un interes ca un membru al Guvernului si prin el Guvernul sa-si execute autoritatea asupra DNA si Parchetului General.
Practic, Klaus Iohannis a aratat ca e mai mult decit interesat.
De ce?
Cumva pentru ca Tudorel Toader i-a revenit in cadrul unui Pact de coabitare nesemnat Presedintiei?
Un raspuns ne-ar putea da chiar lepadarea Guvernului si a PSD de ministrul Justitiei.
Tudorel Toader a fost criticat de Sorin Grindeanu, de Liviu Dragnea, de liderii PSD, ca si cum n-ar fi ministrul Justitiei in Guvernarea PSD-ALDE, ci ministrul Justitiei in mandatul lui Klaus Iohannis.” a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.
Sursa: cristoiublog.ro 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img