vineri, 29 martie, 2024

IPJ Suceava : DOI ŞOFERI IDENTIFICAŢI ÎNTR-O SINGURĂ ZI SUB INFLUENŢA SUBSTANŢELOR INTERZISE

Distribuie:

Publicat:

În ultima perioadă, poliţiştii acţionează zilnic pe drumurile publice, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, cu preponderenţă pentru identificarea celor care conduc vehicule sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise.

Doar în perioada 25 – 26 februarie, poliţiştii din Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc au identificat doi şoferi care se aflau sub influenţa substanţelor interzise.

În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale şi se efectuează cercetări cu privire la infracţiunile de "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe".

La data de 25.02.2023, orele 15:55, poliţiştii din cadrul Compartimentului Rutier – Poliţia Municipiului Rădăuţi în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe strada Spitalului din municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava, au oprit un autoturism condus de către un bărbat domiciliat în municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava, acesta aflându-se singur în autoturism.

Întrucât conducătorul auto avea un comportament dubios, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru rezultatul fiind negativ, iar mai apoi a fost testat cu aparatul marca Drager Drugtest 5000, aparatul indicând prezenţa activă în organism a substanţei METHAMPHETAMINE. În urma testării, şoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, unde, cu consimţământul său, i-au fost recoltate probe biologice.

În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. (2) din Codul Penal.

La data de 26.02.2023, în jurul orei 04:05, poliţiştii echipajului de poliţie rutieră au efectuat semnalul de oprire pentru un autoturism pe strada Calea Bucovinei din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, acesta fiind condus de către un bărbat din com./sat Vatra Moldoviţei, jud. Suceava.

Având în vedere comportamentul şoferului, acesta a fost testat cu aparatul Drager DrugTest 5000 din dotare, indicat o valoare pozitivă la substanţa BENZODIAZEPINES (BZO). Având în vedere rezultatul testării, şoferul a fost condus la Spitalul mun.Câmpulung Moldovenesc unde i-au fost recoltate mostre biologice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe", faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. (2) din Codul Penal.

Reamintim că la finalul anului precedent, cu sprijinul autorităţilor locale, respectiv al primăriilor şi consiliilor locale din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candreni, Fălticeni, Gura Humorului şi al Consiliului Judeţean Suceava – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, poliţiştii din cadrul structurilor rutiere IPJ Suceava au primit în dotare 9 aparate performante pentru testarea consumului de substanţe interzise Drugger DrugTest 5000.

Aparatele au intrat în dotarea Serviciului Rutier – IPJ Suceava, Poliţiei Municipiului Suceava, Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, Poliţie Municipiului Fălticeni, Poliţiei Municipiului Rădăuţi, Poliţiei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Poliţiei Oraşului Gura Humorului şi Poliţiei Oraşului Siret.

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic, poliţiştii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanţe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanţe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool şi droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitaţi, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

FĂRĂ ALCOOL ŞI DROGURI LA VOLAN DRUMURILE SUNT MAI SIGURE!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img