Italia şi Germania au dat asigurări că vor să aprofundeze cooperarea, pentru o Europă ‘mai puternică şi mai unită’

0
70

Italia şi Germania au dat asigurări luni, cu ocazia vizitei oficiale la Roma a noului cancelar german Olaf Scholz, că vor să aprofundeze cooperarea în domenii cheie, care să contribuie la o Europă 'mai puternică şi mai unită', relatează AFP şi dpa.

Subliniind 'profunzimea legăturilor' dintre ţările lor, şeful guvernului italian Mario Draghi a evocat 'voinţa de cooperare pentru a răspunde marilor provocări europene', cum sunt combatarea epidemiei, tranziţia ecologică sau digitalizarea economiei. 'Trebuie accelerat procesul de integrare. O Europă mai puternică şi unită este în interesul Italiei şi al Germaniei', a afirmat Draghi, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă această cooperare întărită între Roma şi Berlin se va oficializa printr-un tratat precum cel semnat recent cu Franţa, Draghi s-a arătat evaziv. 'Am început un parcurs împreună, despre care acum trei zile nici măcar nu se vorbea. Pentru moment am început să identificăm o serie de subiecte şi domenii, apoi împreună cu miniştrii competenţi vom găsi o metodă de a merge înainte. Apoi vom vedea, un tratat, un acord, un memorandum, vom decide la capătul parcursului', a dat el asigurări.

'Nu suntem decât la început, dar am pornit pe un drum pe care vrem să-l ducem până la capăt', a declarat şi Olaf Scholz, în prima sa vizită oficială la Roma de când a devenit cancelar săptămâna trecută. 'Avem intenţia fermă de a coopera şi mai strâns' cu Roma, a adăugat el, precizând că, după această întâlnire între cei doi şefi de guvern, vor urma reuniuni 'interguvernamentale regulate'.

'Există nevoia unei Uniuni Europene mai puternice şi cele două ţări ale noastre sunt importante pentru reuşita acestui proiect', a subliniat cancelarul german.

Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), un 'plan de acţiune comun', lansat în urmă cu câteva săptămâni de cele două ministere de externe, ar putea fi înnoit în fiecare an. Cooperarea nu ar urma însă să atingă nivelul prevăzut în recentul Tratat de la Quirinale dintre Franţa şi Italia. 'Din câte se pare, partea germană doreşte ceva de mai mică amploare, dar mai concret', explică FAZ.

În ce priveşte investiţiile necesare pentru depăşirea crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi pentru proiecte în numeroase domenii, cei doi lideri şi-au arătat optimismul. 'Regulile pe care le avem au deja o supleţe ce ne va permite să lucrăm şi pe viitor', a spus Scholz, în timp ce omologul său italian s-a declarat 'optimist' cu privire la posibilitatea unui acord pentru reguli bugetare mai flexibile.