Aceasta leguma de iarna este unul dintre medicamentele naturiste cu actiune anticancerigena, dovedita de cercetarile medicale. Exista patru varietati de varza valoroase din punct de vedere medicinal: varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata.
Specialistii sustin ca varza are rol terapeutic in peste 100 de afectiuni. Substantele active variaza in functie de specie. In varza de Bruxelles si in varza alba exista cantitati mari de apa, dar si substante tonice, precum: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) si saruri minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod si cobalt). Varza rosie, de exemplu, are efecte depurative si o valoare nutritiva mai mare decat cea alba. Cea de Bruxelles combate hipoglicemia mai eficient decat celelalte soiuri. In gastrita, colita si guta, specialistii recomanda consumul a trei-patru pahare de suc de varza creata, mult mai eficient decat cel obtinut din alte soiuri. Cercetarile realizate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum frecvent de varza cruda sau de suc are un efect benefic in prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate la Institutul National American pentru Cancer au demonstrat ca persoanele care consuma legume din familia cruciferelor (varza mai ales) sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer de colon.
Varza alba este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic si antianemic. „In gastrite hiperacide si ulcer gastric se remarca doua efecte majore: unul protector asupra mucoasei si altul antihemoragic, datorat vitaminei K prezente in compozitia acestei legume”, subliniaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie.
Consumul de varza de trei ori pe saptamana contribuie la completarea necesarului de vitamine si de minerale in cazul bolnavilor de anemie. In cazul varstnicilor, varza este revigoranta si combate procesul de imbatranire prematura. Consumul de varza este indicat si femeilor insarcinate, datorita acidului folic. Studiile au demonstrat ca lipsa acestui acid din alimentatie in timpul sarcinii duce la nasterea copiilor cu probleme neurologice.
In salatele de cruditati, in preparatele mai putin procesate, o portie nu trebuie sa depaseasca 300-400 g pe zi. Sub forma de suc, se bea cate un pahar de 50 ml pe zi, intre mese. Pentru a obtine o bautura cu gust agreabil, in sucul de varza se adauga suc de morcov si de lamaie proaspata.