vineri, 19 aprilie, 2024

Lovitura pentru romanii cu masini inmatriculate in Bulgaria

Distribuie:

Publicat:

Peste 100.000 de romani si-au inscris masinile in tara vecina pentru a nu plati impozitul de la noi, impozit eliminat intre timp la presiunea oficialilor europeni, potrivit Digi24. 

Problema este ca si la noi autoritatile vor sa re-introduca taxa auto. Timbrul de mediu a fost eliminat anul trecut, dar Ministerul Mediului face deja planuri sa il lanseze sub o noua forma. In functie de cat polueaza masina, soferii vor plati intre 50 si 200 de euro pe an, echivalati in lei.

La finalul anului trecut, Ministru Mediului a anuntat reintroducerea unei noi taxe de poluare. 

„In aceasta perioada, un colectiv de lucru interministerial are ca sarcina identificarea celor mai bune cai pentru elaborarea acestui proiect, prin care sa reusim sa descurajam poluarea si, totodata, sa sustinem continuarea masurilor de incurajare a innoirii parcului auto”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Gratiela Gavrilescu.

Ministrul a mai spus faptul ca pentru noua taxa se va tine cont de criterii precum capacitatea cilindrica a autovehicului, norma de poluare si cantitatea de emisii de dioxid de carbon a masinii.

„Situatia poluarii aerului din cauza traficului auto in marile aglomerari urbane este grava, si nu doar in Romania, ci in intreaga Europa si chiar in lume. In acest context, avand in vedere dorinta noastra de a trai intr-un mediu curat, pericolul pe care il reprezinta poluarea, mai ales pentru sanatatea copiilor nostri, exigentele legislatiei europene privind reducerea emisiilor de CO2, pe care ne-am angajat sa o respectam, si, nu in ultimul rand, faptul ca eforturile financiare pe care le face guvernul pentru innoirea parcului auto, prin programele RABLA, risca sa fie anulate de influenta ponderii crescute a poluatorilor in trafic. Noi nu suntem impotriva masinilor second-hand, ci dorim diminuarea la maximum a poluarii aerului generate de traficul auto”, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

Timbrul de mediu a fost eliminat definitiv din legislatie in prima zi a lunii februarie 2017, atunci Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, fiind abrogata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img