joi, 18 aprilie, 2024

Aparatele care consumă cel mai mult curent electric într-o locuință

Distribuie:

Publicat:

Într-o perioadă în care prețurile la energie au crescut semnificativ la nivel internațional, deci și în România, fiecare persoană se gândește la metode prin care să limiteze valoarea facturilor la curent electric și gaze naturale. Dincolo de alegerea celor mai bune oferte de pe piața liberă, fiecare consumator casnic își poate limita, pe cât posibil, consumul de astfel de resurse.

În cazul facturii la gaze naturale, reducerea consumului este mai dificilă în sezonul rece, dar nu imposibilă. Cei ce dețin centrale termice pot seta o temperatură ușor mai scăzută decât cea considerată foarte satisfăcătoare. Chiar și un grad mai jos la temperatura din interior poate aduce economii mari pe factură, pe durata lunilor în care este nevoie de încălzirea locuinței.

Mai mult se poate acționa însă pentru reducerea consumului de electricitate. Energia electrica este folosită în prezent, în orice casă sau apartament de bloc, pentru funcționarea foarte multor aparate. Care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică într-o locuință din România?

De departe, aparatele frigorifice sunt responsabile cu cel mai mare consum de electricitate. Frigider, combină frigorifică sau / și ladă frigorifică – toate acestea au un consum semnificativ, pentru că practic funcționează în mod continuu. Este așadar extrem de relevantă clasa energetică a aparatelor frigorifice. În locuințele în care există frigidere foarte vechi, consumul acestora poate fi chiar și de câteva ori mai mare decât cel al aparatelor frigorifice de ultimă generație. În concluzie, înlocuirea unor astfel de aparate electrocasnice poate fi o investiție bună, căci va reduce foarte mult consumul general de curent electric.

Cei care folosesc o centrală termică pe curent electric și nu pe gaze naturale au de asemenea un consum foarte mare pe factură în sezonul rece. Așa cum menționam mai sus, la acest capitol contează temperatura setată ca obiectiv. În plus, este important ca centrala să fie una eficientă energetic. Cei mai mulți posesori de centrale termice de apartament preferă totuși modelele de centrale termice pe bază de gaze naturale, considerate mai eficiente tocmai din punct de vedere al costurilor la energie.

Ce aparate din locuință mai consumă mult curent electric?

Alți mari consumatori de curent electric într-o locuință: cuptorul electric, plita electrică, alte aparate electrice de gătit, mașina de spălat, uscătorul de rufe, aspiratorul și fierul de călcat. Evident, astfel de aparate electrocasnice sunt folosite doar ocazional, dar consumul raportat la timp este unul destul de ridicat. Din nou, este importantă eficiența energetică a unor astfel de aparate și folosirea lor în mod responsabil. Unele electrocasnice mici de bucătărie precum blender, robot de bucătărie sau mixer pot fi încadrate în aceeași categorie de aparate cu consum mare, dar folosire pe termene foarte scurte.

Becurile, televizoarele și dispozitivele cu acumulatori încărcați de la priză (de exemplu smartphone, tabletă, laptop, periuță de dinți electrică, aparat de bărbierit etc.) au un consum redus de energie, însă cumulat ajung de asemenea la cote importante. În concluzie, puțină atenție și responsabilitate în utilizare pot ajuta foarte mult la menținerea facturilor de curent electric la valori acceptabile.

 

.

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img