Gurvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a calificat gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR la fel de ofensator ca „terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci cand se canta imnul national”. El a subliniat ca bancile romanesti poate au „pacatele lor, dar soliditatea sistemului bancar romanesc nu a fost pusa la indoiala”, iar „starea macroeconomica a Romaniei este aproape printre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune”.
„In Romania, statul roman, banul public, nu a avansat un cent, ca sa spun asa, un leu, in ajutorarea bancilor romanesti, fie ele cu capital romanesc, sau capital strain. Cu alte cuvinte or fi avand si bancile romanesti pacatele lor, dar soliditatea sistemului bancar romanesc nu a fost pusa la indoiala. O spun cu tarie ca starea macroeconomica a Romaniei este aproape printre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-un un interviu acordat postului de radio Radio Romania Actualitati, citat de Ziarul Financiar.
“Gestul celor care au aruncat cu banii acum o saptamana pe treptele BNR echivaleaza cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci cand se canta imnul national. Eu nu stiu ce au gandit organizatorii acestui mars. A arunca cu bani inseamna risipa. Oare asta au vrut organizatorii sa spuna? Sper din toata inima ca nu au vrut sa transmita acest lucru, ci mai degraba ca au dorit sa faca zgomot”, a spus gunernatorul BNR.
Alte declaratii facute de Mugur Isarescu:
Practic, noi traim in paradox. Observam si noi aici la BNR ca pe masura ce fundamentele macroeconomice s-au imbunatatit, pe masura ce inflatia a scazut (nu avem deflatie, dar avem o inflatie foarte scazuta), pe masura ce dobanzile au ajuns la minime istorice, pe masura ce lichiditatea pietei este multa, poate chiar mai mult decat suficienta, s-au intetit vocile care exprima nemultumirea. Nemultumirea despre sistemul bancar, nemultumiri chiar la adresa BNR. Este o realitate pe care trebuie sa o recunoastem.
Nemultumirea este categoric legata de grupuri de nemultumiti care sunt destul de puternic mediatizati. Dar exista si nemultumiri mari, si se pare ca acestia sunt cei mai violenti in exprimare din partea celor care au facut investitii paguboase, au fost surprinsi de criza si care apar in public si se manifesta extrem de acuzator la adresa bancilor.
Am vazut lozincile: ca BNR ar apara bancile si ca guvernatorul este avocatul bancilor. BNR nu este avocatul niciunei banci. BNR este protector si protejeaza banii romanilor. Banii deponetilor trebuie protejati. Confuzia creata intre a proteja sistemul bancar sau o banca sau alta este una extrem de grava. Propagarea acestei confuzii, ca BNR ar proteja o banca sau alta, este periculoasa.
Sunt peste 20 mld. lei detinute de cateva zeci de mii de nerezidenti.In ultimii doi ani, leul a fost una dintre cele mai stabile monede din regiune.
O banca este o institutie care lucreaza cu riscul si o cu o probabilitate mare de risc.