Manevre militare în Transnistria

Publicat:

Peste 400 de militari rusi si 30 de piese de armament au efectuat exercitii in regiunea separatista moldoveana Transnistria, dupa ce serviciul ucrainean de securitate (SBU) a dejucat in cursul noptii o lovitura militara a pro-rusilor din regiunea Odessa.

Oleg Kocetkov, purtator de cuvant al armatei ruse, a precizata ca trupele ruse stationate in regiunea separatista prorusa au tras aproximativ 100.000 de unitati de munitie. La manevre au fost folosite lansatoare de rachete si au luat parte vehicule blindate de transport de trupe, a mai declarat Kocetkov.

Manevrele militare ruse au loc la doar cateva ore dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anuntat ca in cursul noptii au fost retinute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurectie separatista prorusa la Odesa, dupa modelul urmat de separatistii din estul Ucrainei. Sursa citata sustine ca respectivii indivizi dispuneau de un important arsenal de arme si explozivi si actionau la ordinele liderilor separatisti din est, avand in plan si asasinarea unui deputat si a mai multor militanti pro-europeni.

Autoritatile de la Chisinau se tem de prezenta rusa in Transnistria, intensificata dupa ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineana Crimeea, in contextul in care Rusia este acuzata de catre Kiev si Occident ca sustine cu armament si trupe separatistii prorusi din estul Ucrainei, acuzatii respinse de catre rusi.

Transnistria, o regiune sepatista cu o populatie predominant rusofona si rusofila, si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in anii ’90, din cauza unor temeri ca aceasta se putea uni cu Romania, in urma prabusirii fostei Uniuni Sovietice.sursa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img