sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Maratonul paradelor militare de 1 Decembrie in judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Cu prilejul implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, dar si cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in toate cele trei municipii din judetul Vaslui vor avea loc parade cu tehnica militara.

Daca initial s-a anuntat ca doar in Barlad si Husi vor avea loc astfel de manifestatii, autoritatile din Vaslui au reusit sa faca toate demersurile necesare obtinerii unei astfel de parade si in orasul lor.

"Inca de la jumatatea anului curent, am purtat corespondenta cu Ministerul Apararii privind manifestatiile ce vor avea loc in judetul Vaslui, de Ziua Nationala a Romaniei. In prima faza ni s-a comunicat ca paradele militare cu tehnica vor fi facute doar in municipiile Husi si Barlad, acolo unde exista unitati militare, fapt ce a starnit o serie de nemultumiri in randul cetatenilor din municipiul resedinta de judet, Vaslui. Dupa nenumarate adrese, telefoane si intalniri la Ministerul Afacerilor Interne, astazi ni s-a confirmat ca si Vasluiul va avea manifestatie cu tehnica militara de 1 Decembrie. Trebuie subliniat faptul ca, acest lucru nu ar fi fost posibil daca nu exista un interes constant al deputatului Adrian Solomon si al Dnei senator Gabriela Cretu, care si dumnealor la randul lor au purtat nenumarate discutii in acest sens.  Ar fi fost o greseala imensa, ca in an centenar sa nu sarbatorim asa cum se cuvine tara noastra, Romania si pe aceasta cale vreau sa urez un calduros La multi ani, multa sanatate si numai impliniri tuturor locuitorilor din judetul Vaslui", a declarat Eduard Popica, Prefectul Judetului.

In municipiul Vaslui, manifestatiile se vor tine ca in fiecare an in fata statuii domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Piata Civica, incepand cu ora 10:00, acolo unde autoritatile locale si judetene vor sustine alocutiuni pe aceasta tema. Imediat dupa aceasta ceremonie va avea loc parada militara.

La Barlad manifestatiilor vor incepe in jurul orei 10:00 si vor culmina la mijlocul zilei precum urmeaza :

ORA 13.30 – PIATA CIVICA „AL. I. CUZA”
– TE-DEUM oficiat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
– Ceremonial militar cu depunere de coroane pentru Eroii Unirii
-BULEVARDUL REPUBLICII – Parcul Teatrului – Biblioteca Municipala
-Parada militara cu plutoane si tehnica de specialitate. Participa structuri ale Ministerului Apararii Nationale, Serviciului de Ambulanta Judetean Vaslui, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Vaslui – Detasamentul Barlad, Politiei Locale Barlad, Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Barlad, ONG-uri, voluntari.

La Husi, ceremonia de depunere de coroane din Parcul "Cinema" incepe la ora 13:30. Aici vor fi prezenti Prefectul Judetului – Eduard Popica, Subprefectul – Mircea Gologan, Presedintele Consiliului Judetean – Dumitru Buzatu si alte autoritati locale si judetene.

Imediat dupa ce acestia vor sustine discursuri de omagiere a eroilor neamului, va incepe parada cu tehnica militara care va avea loc pe artera principala a orasului.

Mai apoi toti husenii se vor indrepta pe aleea de langa parc pentru a asista la un spectacol de muzica populara pus in scena de Ansamblul "Trandafir de la Moldova", impreuna cu interpreta de muzica populara Matilda Pascal Cojocarita, dar si cu elevi de la principalele scoli din oras.

Ziua Nationala a Romaniei se incheie intr-un mod traditional, si asta pentru ca Primarul Ioan Ciupilan ii invita pe toti husenii la o portie de fasole cu ciolan, pe aleea din fata hotelului "Dimitrie Cantemir".

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la Barlad, pe langa manifestatii si parada militara, vor fi inaugurate trei obiective culturale.

S-a finalizat reabilitarea Casei Memoriale "Alexandru Ioan Cuza", Centrului de Informare si Documentare din perioada comunista – "Casa Gheorghe Gheorghiu Dej" si, nu in ultimul rand, s-a construit "Monumentul Eroilor", ce va fi amplasat in zona "Cerbul de aur", drept omagiu adus eroilor din Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Asadar, autoritatile judetului s-au pregatit intens pentru ca toti locuitorii sa sarbatoreasca cei 100 de ani de Romania asa cum se cuvine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img