Luni, 28 august, la Schinetea, comuna Dumești, a fost organizată manifestarea cultural-științifică „Mareșal Constantin Prezan – 80 de ani de la trecerea în eternitate”.
Cu acest prilej a fost organizată o masă rotundă în care a fost evocată personalitatea mareșalului. De asemenea, la monumentul „Mareșal Constantin Prezan” din localitatea Dumești a avut loc un ceremonial militar și religios, după care au fost depuse coroane de flori la mormântul mareșalului de la Schinetea.
„Ne-am adunat astăzi aici cu un prilej pe care mulți îl consideră trist. Însă, are și altă valență, aceea de a readuce în memoria noastră personalitățile care s-au remarcat în istoria țării noastre. Mareșalul Constantin Prezan, la începutul primului război mondial, avea cel mai înalt grad care putea fi obținut de un ofițer al armatei române în timp de pace, deși participase la războiul balcanic. În primii ani de neutralitate s-a remarcat prin capacitatea sa, prin viziunea sa și rapoartele vremii descriu acest lucru. A preluat apoi, după ce România a intrat în război, armata de Nord, care a avut misiunea de a opri înaintarea dușmanului și care a luptat efectiv sub comanda mareșalului Constantin Prezan și a reușit să stabilizeze situația de pe front.
Mi-e greu cu un asemenea prilej și în asemenea condiții, într-o căldură toridă, să descriem în totalitate viața unei personalități, dar ceea ce putem să spunem, pe lângă meritele sale militare, pentru instrucția pe care a avut-o, pentru participarea la viața publică, fiindcă a făcut parte din mai multe structuri, inclusiv politice, pentru aceste lucruri, cu toții trebuie să-i aducem veșnică recunoștință”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
La evenimentul, organizat de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, au participat oficialități locale și județene, istorici, reprezentanți ai Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareșal Constantin Prezan”, ai Unității Militare nr.01764 Brăila și Olga Macarie, nepoata mareșalului Constantin Prezan.