duminică, 25 februarie, 2024

Margrethe Vestager avertizează firmele afectate de sancţiunile impuse Rusiei că nu vor primi ajutoare de stat de mii de miliarde de euro

Distribuie:

Publicat:

Este puţin probabil ca firmele afectate de sancţiunile impuse Rusiei şi creşterea costurilor cu energia să primească ajutoare de stat de ordinul miilor de miliarde de euro, aşa cum au primit firmele afectate de pandemia de COVID-19, pentru că impactul este mult mai mic, a declarat luni comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat relaxarea regulilor privind ajutoarele de stat astfel încât firmele vor putea primi până la 400.000 de euro sub formă de sprijin de stat precum şi subvenţionarea a până la 30% din costurile cu energia, după ce mii de firme de la companii aeriene şi până la constructori auto au raportat că s-au confruntat cu perturbări în lanţurile de aprovizionare din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

Într-un interviu pentru Reuters, Margrethe Vestager a spus că există o diferenţă mare între situaţia actuală provocată de sancţiunile impuse Rusiei, după invadarea Ucrainei, şi pandemia de coronavirus când mult mai multe firme au fost afectate de introducerea carantinei la nivel naţional, iar această diferenţă va fi cea care va limita ajutoarele de stat acordate de data aceasta, potrivit Agerpres.ro.

"Este încă devreme dar nu cred acest lucru", a spus Margrethe Vestager, la întrebarea dacă guvernele statelor membre UE vor ajunge să injecteze din nou mii de miliarde de euro în companiile afectate de sancţiunile internaţionale."Pentru că nu vom avea acel gen de intervenţie a statului la scară largă asupra modului cum funcţionează piaţa, în care statele, guvernele au spus pur şi simplu tuturor să intre în hibernare", a adăugat Vestager.

De la relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat, în urmă cu doi ani, şi până acum, comisarul european pentru Competiţie a aprobat ajutoare în valoare de peste 3.000 de miliarde de euro pentru companiile afectate de pandemie. Margrethe Vestager a reiterat că aceste reguli nu vor fi prelungite. "Cea mai importantă parte a cadrului temporar privind ajutoarele în pandemie urmează să se încheie la mijlocul acestui an", a spus comisarul Vestager.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img