Sfaturile directorului DSV Vaslui in privinta inceperii campaniei de vaccinare antirabica in mediul silvatic

0
104

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui informează locuitorii județului că, începând cu data de 18 noiembrie, se va desfășura la nivelul județului, campania de vaccinare antirabică manuală a vulpilor, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România.

Rabia este o boală virală deosebit de gravă care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii, efectul este FATAL.

Pe teritoriul României rezervorul natural de virus rabic este reprezentat de vulpea roșcată (Vulpes vulpes). Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură oamenilor, animalelor de companie și animalelor domestice.

Având în vedere că nu există tratament, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia țintă fiind vulpea). Situația epidemiologică existentă în Ucraina și în Republica Moldova este un risc major suplimentar de apariție a rabiei în țara noastră.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

 

În acest sens, ANSVSA implementează anual Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor, care este un program inovator.

În mediul silvatic se efectuează vaccinarea cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală. Campania de toamnă 2022, a început în data de 04 noiembrie 2022 și va fi efectuată până la sfârșitul lunii noiembrie.

Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic a fost efectuată cu ajutorul avioanelor dotate cu aparate de distribuție automatizată, ce au ca scop asigurarea unei densități optime de 25 momeli/km2. S-a avut  în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților.

În jurul acestor zone evitate de distribuția aeriană, precum și în zonele greu accesibile de către avion, distribuirea momelilor vaccinale se va face manual, la intrarea în vizuină și pe traseele circulate de vulpi.

Vaccinarea orală a vulpilor prin distribuție manuală se va realiza în perioada imediat următoare prin echipe formate din medici veterinari oficiali ai DSVSA Vaslui și  gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza județului.

 

 

 

În cadrul acestei acțiuni, pentru protecția populației, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor efectuează, la nivel național, o campanie de informare prin postarea de afișe informative la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare teritoriale, direcțiilor de sănătate publică, școli, spitale, locuri publice și trasee turistice, privind modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, precum și cum trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale.

Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul.  Daca se intră accidental în contact cu vaccinul, mâinile trebuie bine spălate cu apă și săpun și efectuată o clătire cu apă din abundență. Dacă un copil a mușcat accidental dintr-o momeală trebuie contactat, pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Vaslui. 

Nu există riscul ca vaccinul să producă boala la om sau animale, chiar dacă este înghițită accidental.

 

 

Cum trebuie să se procedeze dacă se găsește o momeală în câmp sau în apropierea casei :

–        Dacă se găsește o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, se lasă momeala în acel loc.

–        Dacă se găsește o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, se protejează mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, se ia momeala și se plasează într-o zonă împădurită.

–        Dacă se găsește momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, se plasează momeala într-o pungă de plastic și se anunță medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Timp de două săptămâni, după distribuirea momelilor, trebuie restricționată circulația liberă a câinilor și pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeala vaccinală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse și să anunțe imediat cel mai apropiat cabinet medical veterinar, administrația publică locală  (primăria ) sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor și efectuării de analize de laborator.

Scopul final al acțiunii de vaccinare este asigurarea indemnității teritoriului României față de bolile transmisibile ale animalelor, care pot avea impact negativ asupra sănătății oamenilor și animalelor și pot influența, direct sau indirect, schimburile comerciale cu animale vii, produse și subproduse de origine animală.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Mihai PONEA