vineri, 19 aprilie, 2024

Mihai Tudose vrea ancheta la ANRE din cauza maririi preturilor la energie: “E bine sa afle si populatia ce s-a intamplat acolo”

Distribuie:

Publicat:

comisie parlamentara va ancheta in perioada urmatoare activitatea ANRE, la solicitarea premierului Mihai Tudose, a anuntat presedintele PSD, Liviu Dragnea. 

“Astazi am discutat in Coalitie si am acceptat propunerea primului ministru si maine aprobam in plenul reunit infiintarea unei comisii de anchete pe ANRE. E bine sa aflam si noi si populatia ce s-a intamplat acolo si care a fost jocul preturilor la energie in ultima perioada”, a anuntat presedintele PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, premierul Tudose a subliniat ca “au fost probleme identificate in aceasta vara, lipsa unor proceduri efectuate, obligatii legale, Guvernul a solicitat Parlamentului o ancheta in acest sens”.

In luna august, premierul Mihai Tudose anunta ca va cere Parlamentului o ancheta la ANRE, nemultumit de activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

O comisie parlamentara va analiza mecanismul de functionare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) si ar putea decide reorganizarea autoritatii, astfel incat unele activitati sa fie preluate de Guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Toma Petcu.

Intrebat daca se ia in calcul transferul ANRE din nou in subordinea Guvernului, ministrul a raspuns: “Nu cred, poate unele parti, poate partea de licitatie, poate partea de control. Va fi o analiza, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control si supraveghere, am putea noi sa preluam unele din acest activitati. Nu este o decizie foarte clara si, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”.

Petcu a precizat ca reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de infiintare a ANRE.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Florin Tobescu, sef serviciu la Directia Relatii Internationale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a declarat ca declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind functionarea pietei reprezinta manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranta o procedura de infringement asupra Romaniei din partea Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img