joi, 28 martie, 2024

Mini-summitul european privind imigraţia s-a încheiat cu “progrese” în direcţia unui acord

Distribuie:

Publicat:

Mini-summitul european privind imigraţia la care au participat 16 state membre ale Uniunii Europene, duminică, la Bruxelles, s-a încheiat cu progrese în vederea ajungerii la un acord la Consiliul European de săptămâna viitoare, potrivit declaraţiilor mai multor şefi de stat şi de guvern care au participat la reuniune, informează EFE.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre "multă bunăvoinţă" în timpul mini-summitului pentru găsirea unor soluţii la chestiunea migraţiei în Uniunea Europeană.

"Vom continua să acţionăm pentru a soluţiona aceste chestiuni în zilele următoare până la Consiliul European şi după aceea", a declarat Merkel, potrivit dpa, referindu-se la summitul UE care va avea loc săptămâna viitoare. "A existat multă bunăvoinţă pentru a face acest lucru azi şi, dincolo de câteva divergenţe, a existat o mare doză de unitate", a apreciat cancelarul german.

Merkel a explicat că liderii UE au căzut de acord ca blocul să acţioneze în vederea reducerii migraţiei ilegale, a protejării frontierelor externe şi au fost de acord că toate ţările sunt responsabile pentru toate aspectele chestiunii imigraţiei.

"Nu putem lăsa singure ţările în care sosesc imigranţii, deoarece aceasta ar însemna că ele vor trebui să rezolve singure toate problemele", a insistat ea, avertizând totodată că refugiaţii "nu pot alege care ţară a UE le poate procesa solicitarea de azil".

Premierul maltez Joseph Muscat a declarat la ieşirea de la summit că întâlnirea a fost "un semnal că există voinţa de a face mai multe schimbări operaţionale" în politica migratorie europeană şi că reuniunea s-a desfăşurat "mai bine decât era de aşteptat".

Ţările UE sunt probabil dispuse să implementeze schimbările la modul în care blocul comunitar gestionează imigraţia, a spus Muscat, potrivit dpa. "Sunt oameni aflaţi pe mare chiar acum. Ne aflăm în situaţia în care dacă nu luăm decizii în următoarele zile situaţia va escalada", a insistat şeful guvernului maltez. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img