joi, 18 aprilie, 2024

Motivul pentru care femeile se imbata mult mai repede decat barbatii

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au descoperit ca organismul femeilor este afectat in mod diferit de alcool decat cel al barbatilor, din motive care depasesc simpla diferenta a proportiei corpului.

Dupa numeroase studii, oamenii de stiinta  au descoperit ca femeile au un motiv clar pentru care se imbata mult mai repede decat barbatii. Se pare ca organismul acestora produce cantitati mai mici ale enzimei – alcool dehidrogenaza (ADH), care este eliberata in ficat si are rolul de a descompune alcoolul, scrie bbc.com in timp ce grasimea pastreaza alcoolul, apa il ajuta sa se disperseze. Prin urmare, datorita nivelului mai ridicat de grasime corporala si mai scazute de apa din corp, femeile experimenteaza un raspuns fiziologic mai puternic la alcool. 

„Aceasta vulnerabilitate este motivul pentru care vedem cresteri ale numarului femeilor cu probleme legate de consumul de alcool, comparativ cu barbatii“, spune Dawn Sugarman, profesor de psihologie la Harvard Medical School. Femeile care consuma constant alcool tind sa dezvolte probleme medicale mult mai repede decat barbatii. Cele care ajung sa aiba probleme cu alcoolul au tendinta sa inceapa sa bea la varste mai inaintate decat barbatii, dar le ia mult mai putin timp pentru a dezvolta aceasta dependenta. Femeile sunt, de asemenea, mult mai predispuse la boli hepatice si lezarea inimii si a nervilor. 

Multe dintre aceste diferente de gen legate de efectele alcoolului asupra organismului nu au fost descoperite pana in ultimele decenii. Cel mai vechi studiu privind diferentele de gen in ADH, de exemplu, a fost publicat in 1990. De remarcat este ca aproape toate studiile clinice privind alcoolul au fost efectuate in intregime pe barbati pana in anii 1990. Acest lucru s-a datorat partial faptului ca oamenii de stiinta au fost incurajati sa elimine cat mai multe variabile care ar putea influenta rezultatele unui experiment – unul dintre ele fiind genul, dar si pentru ca alcoolismul era o problema intalnita mai ales la persoanele de sex masculine.

Astazi, femeile sufera din ce in ce mai mult de problemele provocate de alcool. Rata mortalitatii din cauza cirozei a crescut cu 57% in randul femeilor in varsta de 45-64 de ani din 2000-2015, in SUA, comparativ cu 21% dintre barbati. si a crescut cu 18% in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani, in ciuda scaderii cu 10% in randul barbatilor. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img