Mugur Isarescu vine cu o veste extraordinara

Publicat:

Premiera in Romania: in iunie, inflatia este negativa, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale. Este pentru prima data dupa 1989, cand indicele anual intra pe minus.

Mugur Isarescu a explicat insa ca evolutia nu trebuie perceputa ca deflatie, pentru ca, in Romania, consumul creste. Reducerea TVA la produsele alimentare a dus la o scadere a preturilor si la o crestere a vanzarilor.

Scaderea TVA la alimente, dar si a importurilor de sezon, duc la o premiera pentru Romania ultimilor 25 de ani: indicele inflatiei devine negativ.

Luna trecuta, preturile au scazut cu doua procente, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Asta inseamna nu doar preturi mai mici la alimente, ci si credite mai avantajoase. Odata cu ele insa, scad si dobanzile la depozite.

Alte cauze sunt reducerea importurilor de fructe si legume de sezon si ieftinirea produselor oferite de fermierii romani. Toate au dus la scaderea indicelui inflatiei.

Guvernatorul BNR spune ca in perioada urmatoare nu se pune problema ca Romania sa intre in deflatie, iar angajatorii nu au de ce sa isi faca probleme, potrivit Stiri.tvr.ro. In mai, preturile de consum au urcat cu jumatate de procent fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 1,2%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img