joi, 8 iunie, 2023

O noua lovitura primita de Victor Ponta

Distribuie:

Publicat:

Universitatea din Bucuresti a retrimis Ministerului Educatiei dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, insotita de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului prim-ministru.

Universitatea din Bucuresti a retrimis, pentru a treia oara, dosarul lui Victor Ponta la Ministerul Educatiei, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a confirmat, marti, pentru MEDIAFAX, prof. univ. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica o Hotarare de Guvern si o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza cum se vor retrage titlurile de doctor, insa acestea nu au ajuns inca pe masa Guvernului.

Cele doua documente, care schimba regulile scolilor doctorale, prevad ca acordarea si retragerea titlurilor de doctor vor fi in atributiile institutiei organizatoare, adica a universitatilor. Insa, titlurile de doctor acordate pana acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educatiei, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este sa trimita Ministerului Educatiei decizia de retragere a titlului de doctor impreuna cu dosarul realizat de catre Comisia de Etica a Universitatii.

Ministrul Adrian Curaj a declarat ca, in baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odata ce rectorul universitatii in cauza a semnat decizia, iar aceasta a fost avizata.

“Avem pana in acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situatia in care ne aflam. Nu a existat suficienta vointa politica pentru a da invatamantului un cadru robust si autonomia necesara. Am avut jocuri politice care au facut mult rau invatamantului romanesc. Rezultatele le vedem astazi si ne miram de ele” a mai declarat Adrian Curaj.

La sfarsitul lunii ianuarie, cand ministerul a anuntat cum vor arata noile reguli, rectorul Universitatii din Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru, a declarat ca universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat in tezele lor de doctorat. „In cazul in care ordonanta permite rectorului sa anuleze diploma de doctor si ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, intr-o conferinta de presa rectorul Mircea Dumitru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img