Carmen Dan a facut ANUNTUL: „Romania activeaza Planul de contingenta, din cauza pestei porcine”

Publicat:

Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta a decis, marti, prin hotarare, ca ANSVSA sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina, a scris ministrul de Interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.
„Dupa ce ieri a fost confirmat un focar de pesta porcina in judetul Satu Mare, astazi, alaturi de ministrul Agriculturii, de presedintele ANSVSA si de reprezentanti ai institutiilor cu atributii am avut o sedinta extraordinara a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU). Am decis prin Hotarare a CNSSU ca ANSVSA sa activeze Planul de contingenta al Romaniei pentru situatii de pesta porcina”, a mai scris Carmen Dan, subliniind in acelasi timp ca pesta porcina nu are impact asupra sanatatii umane, dar este o boala grava pentru animale.

Primul focar de pesta porcina africana in Romania a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzandu-se ulterior si la o a doua gospodarie, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Focarul a fost inregistrat la porcii din gospodarii si nu in ferma comerciala, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.
Din primele investigatii intreprinse la fata locului de catre inspectorii DSVSA Satu Mare reiese ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologica este in desfasurare, precizeaza ANSVSA, conform Agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img